Nieuwe wetgeving van de Chinese regering om een verplichte “etnische eenheid” in Tibet in te voeren heeft geleid tot bezorgdheid onder de Tibetaanse diaspora. Tibetaanse leiders waarschuwen voor demografische veranderingen in de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) in China. De wet is onlangs goedgekeurd door het Volkscongres in Tibet en gaat in mei van dit jaar in.
Critici zien het als een poging van China om de eigen cultuur van Tibetanen te vernietigen en tot volledige sinicisering van Tibetanen over te gaan. Sinicisering is een term die door de critici van China wordt gebruikt en naar een proces door de Chinese Communistische Partij verwijst om groepen te definiëren die traditioneel niet-Chinees zijn en onder de invloed van de heersende Han-Chinezen staan.
“China’s poging om het Tibetaanse volk volledig te assimileren in de afgelopen 60 jaar is niet succesvol geweest. Daarom nemen ze deze wet aan om de Tibetaanse taal, cultuur en Tibetaanse identiteit te ondermijnen en werken ze aan de volledige assimilatie van het Tibetaanse volk in de mainstream Han-Chinezen. Dus dit is totaal onaanvaardbaar voor het Tibetaanse volk,” zegt een vertegenwoordiger van de Tibetaanse regering in ballingschap.
Artikel drie van de wetgeving stelt dat “het beschermen van de eenheid van het moederland, het versterken van de etnische eenheid en het innemen van een ondubbelzinnig standpunt tegen separatisme gemeenschappelijke verantwoordelijkheden zijn van alle mensen uit alle etnische groepen”.
Artikel vier van de wet vraagt om het opzetten van “modeldistricten” van etnische eenheid in de regio als een manier om ontwikkeling en stabiliteit in Tibet te bevorderen. Het model zal “de mensen van alle etnische groepen garanderen om (…) een betere toekomst te creëren en de glorieuze droom van de grote verjonging van de Chinese natie te delen”.
Sommige Tibetaanse analisten zeggen dat de nieuwe wet een manier is voor ambtenaren in Peking om nog meer meer Han-Chinezen naar Tibet testuren en de lokale cultuur te decimeren die door het communistische regime wordt gezien als een bedreiging voor de nationale eenheid. Volgens Kunga Tashi, een in New York gevestigde Chinese waarnemer, richt de wet zich vooral op jonge Tibetanen die de Tibetaanse identiteit en cultuur willen behouden, ondanks de moeilijke omstandigheden.