Het gerechtshof in Pyigyitagon, Birma, heeft afgelopen week een hoge monnik die beschuldigd wordt van het bekritiseren van militairen in een gesprek met de website van Khit Thit in Yangon, onder borgtocht in vrijheid gesteld.

Een hoge militair van het in Mandalay gevestigde Field Engineer Battalion diende een klacht in tegen de monnik Sayadaw U Arriyawuntha, de boeddhistische abt van het Myawaddy Mingyi klooster wegens smaad, waarop een maximum  gevangenisstraf van maximaal twee jaar staat. De monnik is vastbesloten zijn strijd tegen het Birmese leger, dat beschuldigd wordt van genocide tegen Rohingya moslims in Birma, voort te zetten.

De abt verscheen donderdag voor het eerst voor het hof. Bij de volgende hoorzitting op 22 november zal het hof vijf getuigen van de aanklager horen, met inbegrip van een vertegenwoordiger van de website Khit Thit. De hoofdredacteur van Khit Thit vertelde journalisten dat hij niet voor het gerecht zou verschijnen.

De beschuldigingen tegen de abt zijn gebaseerd op zijn commentaren, die online in juni van dit jaar door Khit Thit zijn verspreid. Daarin beschuldigde hij de militair van corruptie wegens een schenking van meer dan 30 miljoen bath (bijna US$20.000) aan de Boeddha-Dhamma Parahita Foundation (BDP), de voormalige ultranationalistische boeddhistische groepering Ma Ba Tha.

De abt zei dat de BDP religieuze regels overtrad en financiële steun kreeg van het leger, dat  democratische hervormingen wil blokkeren. De abt noemde het leger een overvaller en een dief en zei dat de strijdkrachten een slechte achtergrond hadden, de presidentiële wetten trotseerden, de mensen met behulp van wapens onderdrukken en zitting namen in het parlement zonder een verkiezing te winnen. De abt is ook een belangrijke criticus van nationalistische monniken, de militairen, hun aanhangers en door het leger gesteunde organisaties en bedrijven.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu