Op 2 november gaan vrijwilligers in het hele land aan de slag voor het beschermen en behouden van natuur en landschap tijdens de 19e editie van de Natuurwerkdag. Dit jaar met het thema biodiversiteit. Op ruim 450 locaties zetten deelnemers zich in voor de leefomgeving van wilde bijen, vlinders, watersalamanders en nog veel meer soorten.

Helaas is de biodiversiteit in Nederland hard aan het afnemen. Dit verlies aan biodiversiteit, de afgelopen decennia ruim 70%, is een grote zorg. Biodiversiteit is het aantal soorten planten en dieren in een bepaald gebied. Van groot belang, want het zorgt voor zuurstof, schoon water en levert een gezonde bodem voor voedselproductie. Ook blijkt uit verschillende onderzoeken dat natuur een positieve invloed heeft op onze gezondheid.

Bloemenweides aanleggen voor insecten of wilgen knotten voor de steenuil.

Met steeds minder bloeiende planten op veel plekken in Nederland hebben insecten het moeilijker met vinden van voedsel. Zo is bijvoorbeeld de helft van de 365 bijensoorten in Nederland bedreigd. De meeste wilde bijen kunnen niet ver vliegen en zoeken voedsel tot een paar honderd meter van hun nest. Het is daarom belangrijk dat van het vroege voorjaar tot het late najaar, dichtbij bloeiende bloemen te vinden zijn. Op verschillende plekken leggen de vrijwilligers daarom bloemenweides aan of maken een insectenhotel wilde bijen, hommels en vlinders te helpen.

Ook het knotten van wilgen is een belangrijke activiteit op de Natuurwerkdag. Knotwilgen bieden voedsel aan een groot aantal insecten en een schuilgelegenheid aan veel soorten, zoals vogels, marters en uilen. De steenuil voelt zich erg thuis in de holle holtes van de knotwilgen. Hier vindt hij voedsel en een plek om te schuilen. De populatie is in de afgelopen 30 jaar met de helft afgenomen. Door het knotten van wilgen op de Natuurwerkdag leveren vrijwilligers een bijdrage aan het leefgebied van de steenuil.

Zorg voor natuur in handen van vrijwilligers

Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, boomgaarden, het aanleggen van bloemenweiden en schoonmaken van poelen is steeds vaker in vrijwilligershanden. Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag is van belang voor de bescherming van natuur, landschap en dieren.

Kijk hier voor informatie over locaties en activiteiten bij jou in de buurt

Categorieën: Natuur, Nieuws, Dierenwelzijn, Voedsel, Gezondheid, Zorg, Onderwijs, Milieu
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk