Stel je voor. Je bent een Tibetaanse kleuter en men vertelt je dat je in je vorige leven een beroemde boeddhistische leraar bent geweest. Wat gebeurt er dan? Het overkwam Yangsi, die als vierjarige in het bijzijn van duizenden mensen gekroond werd als de nieuwe incarnatie van Dilgo Khyenste Rinpoche, een van de belangrijkste twintigste-eeuwse meesters van het Tibetaans boeddhisme.

Regisseur Mark Elliott volgde Yangsi van zijn vierde tot zijn achttiende; van zijn ‘ontdekking’ tot aan het begin van zijn rol als publieke leraar die, net als zijn vorige incarnatie, de wereld rondreist. De BOS zendt deze documentaire zondag uit.

tv_Yangsi_02Dit intieme portret werd grotendeels gefilmd in Bhutan en in Nepal. We volgen Yangsi tijdens zijn traditionele en rituele opleiding. Maar ook tijdens familiebezoekjes, en zelfs bij de overdracht van geheime tantrische beoefeningen. Onder zijn mentors bevinden zich Dzongsar Khyentse Rinpoche, regisseur van de film The Cup, Sogyal Rinpoche, schrijver van het Tibetaanse Boek van Leven en Sterven en fotograaf en schrijver Matthieu Ricard – die overigens zelf ook les gekregen hadden van Yangsi’s vorige incarnatie.

Yangsi is een bijzonder verhaal over volwassen worden op het scherp tussen traditie en moderniteit. Gevoed door moederliefde en tantrische initiaties, gevormd door studie en menselijke relaties, en zoals voor iedereen in een mix van streven en tekortkomingen. Een verhaal over de toewijding aan het leven.

Tip: Luister ook naar het radioprogramma Hemelsbreed van zaterdag 9 februari met een interview met Matthieu Ricard.
Hij was leerling van Dilgo Khyenste Rinpoche, en is op zijn beurt nu een belangrijke tutor van Yangsi.

BOS-tv zondag 10 februari Nederland 2, 14.00-15.00 uur

 

Categorieën: Nieuws, BOS-tv en radio
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk