Chinese boeddhisten hoeven niet langer een koord van gebedskraaltjes (mala) te gebruiken bij het tellen van sutra’s. Ze krijgen hulp van elektronische tellers. Een verscheidenheid van dergelijke tellers is te koop op e-commerce platforms zoals Taobao in China. Velen hebben lotus patronen of het Chinese karakter voor ‘Boeddha.’

Gebruikers drukken op een kleine knop elke keer dat ze klaar zijn met het zingen van een soetra en op een klein scherm wordt de totaalstand weergegeven. Kostbare exemplaren hebben een kleine luidspreker en een ingebouwde kaartlezer en kunnen ook boeddhistische gezangen afspelen. Sommige tellers lijken op een hanger of een echte ring met juwelen.

Een verkoper op Taobao vertelde de Global Times dat de meeste kopers jonge en van middelbare leeftijd boeddhistische volgers zijn. De tellers vliegen als warme broodjes over de toonbank. De teller kan via Bluetooth verbonden zijn met een WeChat mini-programma en online een update van een boeddhistische routine sutra-chanting geven. Overigens is het tellen niet nieuw, onder andere met een Insight timmer worden scores bijgehouden en gedeeld.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Chinees boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Chinese boeddhisten – elektronische tellers voor meditatie

 1. robq schreef:

  Als beginnende mediteerder gebruikte ik de teller van mijn Insight Timer meditatie app. Al die mooie gekleurde sterretjes die je vooruitgang in vergelijking met anderen toonden! Tot ik het tijdens een meditatie begreep en onmiddellijk alle mooie, behaalde sterretjes en timers wegveegde. Een tijdje heb ik hier over gegrinnikt tegen mezelf en nu ik dit schrijf begint het opnieuw.
  Het gaat niet over goed en slecht maar over inzien. Inzichten die niet universeel hoeven te zijn voor iedereen en die niet hoeven te blijven duren.
  Eenmaal je Anicca in werking ziet begrijp je, ik toch voor mijn klein eigen systeempje, dat zo en dat geeft dan weer zo’n rust.

 2. Maarten schreef:

  Wat een mooie reactie, robq. Het is aardig te zien dat de app, compleet met sterretjes en al, een vaardig middel was gedurende een periode. Daarna niet meer.

  En dat is ook okay.