Al jaren vormen zwerfhonden in Birma (Myanmar) een groot probleem. De autoriteiten doen er alles aan om de honden van de straat te halen en de dodelijke hondsdolheid onder controle te krijgen. Naar schatting duizend mensen sterven er elk jaar aan hondsdolheid in Birma. Zwerfhonden, alleen al in Yangon zijn er 200.000, zijn de belangrijkste oorzaak van het probleem, maar het afmaken door middel van gif heeft het debat daarover in het overwegend boeddhistische land aangewakkerd.
Sommigen Birmezen geloven dat het doden van de honden zal resulteren in een karmische vergelding die de toediener van het gif in het volgende leven onvruchtbaar zou kunnen maken. Vaccinatie is duur en veel dierenopvangcentra missen de middelen om het te doen. Ze grijpen dan vaak naar onorthodoxe methoden.
In het Thabarwa Dierenopvangcentrum in de omgeving van Yangon, zijn tot nu toe ongeveer 2000 zwerfhonden opgevangen en door middel van het twee keer per dag chanten (van boeddhistische teksten) met de dieren worden de honden minder agressief en paren ze ook minder, zegt de leiding van het centrum. Het aantal honden in het asiel is de afgelopen weken gestegen van 800 naar 2.000, omdat de autoriteiten van Yangon hun maatregelen ter bestrijding van honden hebben opgevoerd. Ongeveer 7.000 honden zijn- vaak op een agressieve wijze, van de straat naar verschillende opvangcentra overgebracht.
Noch het afmaken noch het verwijderen van honden is een zeer effectieve manier om hondsdolheid aan te pakken. Er zijn er gewoon te veel. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) pleit voor massa-vaccinatie van de één miljoen zwerfhonden in Birma de komende 3 jaar.