Met een beetje fantasie zou je kunnen zeggen dat de Dalai Lama deze eerste uitgave van het Boeddhistisch Dagblad presenteert. Was het maar waar, maar de eerste editie is wel gewijd aan het bezoek dat deze spiritueel leider bracht aan het Tibetaans boeddhistisch centrum Yeunten Ling, in het Belgische Huy. Het was er feest. Duizenden mensen genoten van zijn aanwezigheid.

Dat gevoel hebben wij ook bij de presentatie van het BD, zoals wij het Boeddhistisch Dagblad noemen. Tenminste, een klein stukje BD, want de eerste echte uitgave is medio juni. En dan hopen we uit te pakken met nieuws, achtergrond, opinie, mooie beelden en geluid. En nu zetten we de deur op een kier. Het BD is een magazine dat boeddhistische beginselen respecteert. Zoals juist spreken, niet liegen, niet roddelen en geen loze kletspraat en respectvol met elkaar omgaan. Ook al is de ander niet je beste vriend. We vinden het boeddhisme alledaags, maar niet light. Niet heilig, maar gewoon. A way of life. Inspirerend.

Het BD is niet glossy, wel puur. En kritisch. We hanteren journalistieke normen, zoals het toepassen van hoor- en wederhoor. Waar nodig gaan we tegels lichten en brengen de onderste steen boven. Maar we besteden ook en juist aandacht aan inzicht en aandacht van de vele mensen, boeddhisten soms, om ons heen. Aan liefde, metta en compassie. We richten ons op het boeddhisme in Nederland en België. Onze doelgroep bestaat uit gewone boeddhisten, mensen zoals u en ik. Hoe leven ze, wat hebben ze aan dat boeddhisme. Wat betekenen ze voor anderen?

Het DB voelt zich ook verbonden met organisaties die opkomen voor de rechten van mens en dier, of die natuur en milieu willen beschermen. Of met eenlingen die vanuit achterstand situaties hun lot willen verbeteren. Ze kunnen rekenen op onze steun, op een plekje in onze kolommen. Het DB is een geëngageerd magazine, wij zullen nooit vergeten dat wij er zijn dankzij anderen.

Wij willen ook dat lezers met en om ons lachen. Humor is ons niet vreemd. Ons logo is een kluwen touw: het BD ontwart maar ontwikkelt ook. We beseffen maar al te goed dat het BD momenteel een klein boompje is, die uit kan groeien tot een mooie reus, die beschutting geeft aan velen. Maar eerst gaan we met een fotopagina feest vieren met de Dalai Lama, een oceaan van wijsheid. Tot gauw.

Joop Hoek, namens de uitgevers

Moge iedereen gelukkig zijn.

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

17 reacties op Aan onze lezers

 1. Dechok schreef:

  Beste Joop en anderen,

  gefeliciteerd, wat een prachtig initiatief.
  Moge vele onderwerpen behandeld worden,
  Moge het niet weten daardoor verminderen,
  Moge wezens het pad naar bevrijding en verlichting vinden en bewandelen,
  Moge iedereen gelukkig zijn.

 2. Rob Hogendoorn schreef:

  Welkom collega’s!

  Mij kan de journalistieke verslaggeving over boeddhisme niet divers genoeg zijn.

  Hoe meer perspectieven, hoe completer het beeld. Ik zie uit naar jullie bijdragen.

  Groet,

  Rob Hogendoorn

 3. Joop Romeijn schreef:

  Vrienden
  Fijn dat het BD nu uitgekomen is.
  Ik heb er een stukje van m’n blog van vandaag aan gewijd,
  zie http://joopromeijn.blogspot.com/2012/05/twee-berichten-het-boeddhistisch.html
  Krijgen we toch nog een pluriforme boeddhistische pers !

 4. Ingur Zimmermann schreef:

  Ik ga jullie met grote interesse volgen. Al jaren wacht ik op kwaliteitsjournalistiek van eigen bodem over boeddhisme!

 5. Goetghebeur Frans schreef:

  Van dichtbij heb ik gezien hoe en er een beetje voor gezorgd dat het boeddhisme tot hiertoe niet al te veel compromissen heeft gesloten met gezag en macht.
  Moge uw persorgaan zorgen voor een gezonde berichtgeving en voor het belichten van de veelkleurige aanwezigheid evenals haar bevruchtende invloed in alle segmenten van de Westerse samenleving.
  Succes ermee.
  Frans Goetghebeur

 6. Chris schreef:

  Wat een bijzonder initiatief! Realiseer me nu dat ik hier al een hele tijd op zat te wachten. Veel succes!

 7. Alida Neslo schreef:

  Mooi om dit waar te nemen vanuit Suriname .
  Dat het licht van DB mag schijnen als de zon hier , op het middaguur.

 8. Dorine Esser schreef:

  Veel plezier, succes en vooral ontwikkeling en ontwarring voor jullie en BD! Ik volg jullie trouw op de dharmavoet.

 9. Orandajin schreef:

  Geweldig initiatief.

  Ik zal deze site dagelijks volgen en hoop met mij nog vele anderen, zodat jullie gemotiveerd blijven om ons te voorzien van allerlei zaken betreffende het boeddhisme.

 10. Joop Romeijn schreef:

  Nu dit weekend precies 6 maanden geleden verscheen het eerste artikel van het Boeddhistisch dagblad
  We zijn nu 600 berichten verder (reken maar na https://boeddhistischdagblad.nl/page/59/ met 10 berichten per page); 100 per maand, ruim drie per dag.
  Dat is te veel: voor de zeer kleine redactie, en te veel voor de lezers;
  te veel ook voor boeddhistisch Nederland, want zo veel gebeurt er hier nu ook weer niet

  Nu een plotselinge stilte van al weer vier dagen.
  De reden weet ik niet: vermoeidheid, technische problemen?
  We horen het binnenkort wel, neem ik aan.

  Maandag stond in de Volkskrant een ‘Voetnoot’ van Arnon Grunberg over wat hij de ‘nivellering van het nieuws ’ noemt: ‘die nivellering bestaat vooral uit het sentimentaliseren van het nieuws zonder dat de betrokkenen altijd lijken te beseffen hoe cynisch die sentimentalisering is. …’ Toen ik dat las, moest ik even aan het BD denken waar wel erg veel plofkippen en zich in brand stekende Tibetanen langs komen. Ook het roeren in een uit een ander blad overgenomen artikel over een retraite riep enige twijfel bij me op.
  Tijd voor wat reflectie?

 11. Paul van Buuren schreef:

  Het systeem telt 586 gepubliceerde berichten, Joop R.
  Geen zorgen. Dit is een mooi moment om even adem te halen. Er komen nog mooie dingen.

  • Joop Romeijn schreef:

   Nog 14 (ik tel er minder) berichten in 3 dagen, dat moet kunnen lukken.
   Ik gun jullie van harte een adempauze, en tijd voor reflectie.
   Ongetwijfeld komen er nog mooie dingen, maar: “small is beautiful”; misschien dus wat minder van anderen overgenomen artikelen en wat minder herhaling van zelfde type nieuwsfeiten.

 12. Joop Hoek schreef:

  Joop R. je treft het, het is namelijk de laatste keer dat ik op een ingezonden stuk reageer. Wij maken ons eigen beleid, zijn daar geen verantwoording over schuldig aan wie dan ook. We blijven doorgaan met Wakker Dier en de verschrikkingen in Tibet, waar wanhopige mensen zichzelf in brand steken. Zoals alle kranten doen nemen wij ook artikelen van andere media over om die onder de aandacht te brengen van onze lezers in nu al vele landen in de wereld die daar niet op een andere manier kennis van kunnen nemen. We blijven aandacht besteden aan armoe, dierenwelzijn, onrecht, discriminatie en ook aan dharma, lama’s, tulkus, zen, USA, Verenigd Koninkrijk, China, Birma, Sri Lanka, de Achterhoek en Zeeland, Vlaanderen ook, Thailand en soms valt er ook nog wat te lachen. Op 1 april zijn we opgericht als een tegendraads onvoorspelbaar medium en dat willen we graag blijven. Met onze eigen voorwaarden en condities. Bij ons is niets wat het lijkt. Reacties van lezers worden achterhaald door de berichten van morgen.

 13. Henk Molenaar schreef:

  Tijd voor wat reflectie? Misschien geldt dat meer voor iemand met een eigen blog, dat riekt soms naar een soort narcisme.

  • Paul van Buuren schreef:

   Wat bedoel je precies, Henk?

  • Joop Romeijn schreef:

   Een geniale woordspeling, Henk:
   Narcissus keek immers in de weerspiegeling van het reflecterende oppervlak van een meertje.
   Maar ik ga wel over je opmerking nadenken.
   Overigens: ik heb weer een prachtblog (al zeg ik het zelf, met ironie) geschreven, over boeddhisme en ‘de vrije wil’.