Koebweya Sayadaw Ashinasayar, een Birmese controversiële monnik, zegt alle LGBTI’s in zijn land neer te schieten als hij president zou zijn. In een video op Facebook bespot hij het gedrag van Kyaw Zin Win, de universiteitsbibliothecaris die zelfmoord pleegde na homofobe pesterijen en leidde tot een nationaal gesprek over LGBTI-rechten.

De L is van lesbiennes, de G van gays, de B van biseksuelen en de T van transgenders. De I staat voor intersekse-conditie, waarbij het lichaam zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen heeft.

‘Heb je op het internet gehoord van de zaak over die Kyaw Zin Win die zelfmoord heeft gepleegd, die homo, die gandu?’ Ashinasayar vraagt het het publiek met een grijns. De boeddhistische monnik vraagt dan of ze medelijden hadden met de 26-jarige man die een eind maakte aan zijn leven. Waarop de menigte eenstemmig antwoordt: “Nee! De abt doet alsof hij geschokt is en vraagt de menigte opnieuw of ze zich beroerd voelden door de daad, waarop ze dan antwoorden met “Ja”. Maar als hij de vraag een derde keer stelt, en ze antwoorden opnieuw met een “ja”, trekt hij het kleed uit en vertelt hij de menigte dat ze “dood moeten vallen” als ze medelijden hebben met de jongeman.

ဗုဒၶဘာသာ အႏွစ္သာရသည္ ေမတၱာ ———ရဟန္း / အမုန္းစကား/ သမၼတ လုပ္အုန္းမည္တဲ့/ အေျခာက္မ်ားကို သတ္ပစ္ရန္တိုက္တြန္း/ ပါရာဇိက က်? မက်?

Gepostet von Shin Thant am Sonntag, 30. Juni 2019

Ashinasayar: ‘Waarom zou je medelijden met hem hebben? Toen ze hem naar het mortuarium stuurden, vroegen ze om twee minuten stilte voor hun martelaar. Wat voor soort martelaar is hij? Hij is homo, hij is een mietje, hij pleegde zelfmoord, welke martelaar.’

In de twee minuten durende standup vergeleek de monnik zichzelf met de Filipijnse president Rodrigo Duterte, en stelde voor dat hij “alle homo’s op een rij zou zetten en ze zou neerschieten” als hij president was. ‘Ik haat de homo’s heel erg”, voegt hij eraan toe, voordat hij het publiek nog een laatste keer vraagt of er homo’s in de menigte zaten en suggereert dat ze ‘hen doodslaan’.

In conservatief Birma (Myanmar), een in meerderheid boeddhistisch land, heeft de LGBTI-gemeenschap decennialang gevochten voor erkenning en gelijke rechten. In de afgelopen jaren, nu het land zich heeft opengesteld, is de vooruitgang langzaam maar gestaag gegaan. Dit jaar organiseerde Yangon zijn eerste parade op de Yangon rivier, met duizenden bezoekers van het &Proud festival in januari. Echter, nu de zelfmoord van Kyaw Zin Win op grote schaal nationale aandacht heeft gekregen, hebben LGBTI-activisten opgeroepen tot wetswijzigingen om LGBTI-burgers op het werk beter te beschermen en hun plaats in de Myanmarese samenleving veilig te stellen door middel van psychologische ondersteuning, workshops en empowerment van jongeren.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Opmerkelijk, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

4 reacties op Birmese monnik zegt alle LHBTI’ers in zijn land ‘neer te willen schieten’

 1. Ruud van Bokhoven schreef:

  Deze Birmese monnik zou bij zichzelf te raden moeten gaan, of hij wel monnik is of de rol van een dictator heeft overgenomen door zijn medemens ongeacht geaardheid te willen vermoorden terwijl hij deze juist liefde en geluk zou moeten wensen.
  Hij mag zeker zijn kleed afgooien want hij is het niet waard om monnik te zijn en tevens is hij een smet voor het boeddhisme.

 2. Ronald zanders schreef:

  Buitengewoon schokkend te ziek voor woorden wat zijn dat voor een gekken die Birmese controversiële monnik ?
  Ik ben steeds meer overtuigd van een westers vorm van Boeddhisme ..

  • Dolma schreef:

   Het boeddhisme zou de laat het me zo noemen godsdienst moeten zijn dat alle mensen, in gebed, samen kan brengen. Dat gevoel is sterk tijdens een ceremonie n de tempel. Dat is wat belangrijk is.

 3. Joost schreef:

  Dolma, zou je iets duidelijker kunnen zijn. Ik begrijp nl niet wat dit met de uitlatingen van deze dictatormonnik heeft te maken.

Menu