Vandaag organiseert de mensenrechtenorganisatie International Campaign for Tibet (ICT), samen met Tibetanen, Oeigoeren en supporters een demonstratie vlakbij het Catshuis in Den Haag naar aanleiding van het bezoek van de Chinese vicepresident Wang Qishan aan Nederland.
“Minister-president Rutte moet vandaag tijdens de ontvangst van Chinese vicepresident Wang Qishan aandringen op hervatting van de dialoog met de Dalai Lama en respect voor het fragiele ecosysteem van Tibet,’ stelt Tsering Jampa, directeur van de International Campaign for Tibet in Amsterdam. Tijdens de presentatie van de China strategie op 15 mei zegde de Nederlandse regering toe dat het Tibet-beleid ongewijzigd zou blijven en dat Nederland bilateraal en in VN en EU verband blijft aandringen op respect voor de mensenrechten van Tibetanen in Tibet. ICT stelt dat dat de kwestie Tibet- de mensenrechten, niet meer op de kaart van de Nederlandse regering staat
Een vandaag gepubliceerd rapport van de International Campaign for Tibet (ICT), onthult dat de UNESCO World Heritage site “Three Parallel Rivers” in Tibet, één van de meest biologisch diverse gebieden op aarde, wordt bedreigd door China’s constructie van 25 nieuwe dammen. Tevens zal de constructie van de dammen leiden tot de gedwongen verplaatsing van duizenden Tibetanen en andere bewoners.
Minister-president Rutte moet bij de vicepresident van China aandringen op een moratorium op de bouw van de dammen en het uitvoeren van een environmental impact assessment. Bij de formulering van China’s beleid t.a.v. klimaatadaptatie op het Tibetaanse Plateau moet de lokale bevolking en lokale milieuorganisaties betrokken worden, zegt ICT.
Volgens UNESCO is de Three Parallel Rivers-regio van Tibet “de laatst overgebleven habitat voor een uitgebreide reeks van zeldzame en bedreigde planten en dieren.” Het gebied is een van ’s werelds meest biologisch gevarieerde gebieden met ongeveer 7.000 plantensoorten en wordt wel de genenbank van de wereld genoemd.
Tibet werd in 1949 door China bezet, de Chinese regering zelf zegt dat het land al deel uitmaakte van China. De situatie wordt gekenmerkt door een strategie gericht op assimilatie, surveillance en totale controle over het sociale, religieuze en politieke leven van Tibetanen. De Dalai Lama roept China op tot een dialoog en hij heeft een compromis voorstel gedaan voor betekenisvolle autonomie.