De Indiase regering heeft in 2014 verhinderd dat de in het slop geraakte onderhandelingen tussen de Tibetaanse regering in ballingschap en de Chinese regering over een beperkte autonomie voor Tibet weer in gang zouden worden gezet. De Chinese president Xi Jinping stemde ermee in om in dat jaar in India de Dalai Lama te ontmoeten maar de Indiase regering ging daar niet in mee om de goede betrekkingen met China niet te verzieken.
In het boek “Defining India – Through Their Eyes“, beschrijft de auteur Sonia Singh hoe Tibetanen en Chinese onderhandelaars elkaar in de loop van een aantal jaren meerdere malen ontmoetten om over de toekomst van Tibet te praten. Singh: ‘In 2014, toen de Chinese president Xi Jinping Delhi bezocht voor gesprekken met premier Modi, vroeg ik om een ontmoeting met hem (Xi Jinping)’, citeert auteur Sonia Singh de Dalai Lama. ‘President Xi Jinping stemde ermee in, maar de Indiase regering was terughoudend in het organiseren van de bijeenkomst, dus het gebeurde niet.’
De Dalai Lama (83), die officieel al zijn staatsrechtelijke bestuurlijke functies heeft neergelegd, woont sinds 1959, na zijn vlucht uit Tibet dat door het Chinese leger was bezet, in India. Peking beschouwt de monnik als een wolf in monnikspij die uit is op een volledige autonomie van Tibet. De Dalai Lama zegt de middenweg te willen bewandelen.
De laatste jaren heeft de Indiase regering (reis)beperkingen opgelegd aan de Dalai Lama en staan de contacten tussen de Dalai Lama en Indiase hoogwaardigheidsbekleders onder druk. Zo namen aan de door de Tibetaanse regering in ballingschap georganiseerde feesten, om 60 jaar verblijf in India van de Dalai Lama te herdenken, geen Indiase hoogwaardigheidsbekleders deel. De Dalai Lama heeft wel eens gezegd naar Zwitserland te willen verhuizen.