Afgelopen zondag is op veel plaatsen in de wereld de Tibetaanse volksopstand van 1959 herdacht. In Dharamsala, India, betuigde een Chinese mensenrechtenorganisatie steun aan de Tibetaanse onafhankelijkheidsstrijd. En trokken demonstranten naar de Chinese ambassade in New Delhi om daar te demonstreren tegen de Chinese bezetting van hun land.
En in het centrum van Brussel liepen vierduizend uit heel Europa bijeengekomen Tibetanen en supporters mee in een solidariteitsmars om de door China bloedig onderdrukte volksopstand op 10 maart 1959 in Lhasa en de vlucht van de Dalai Lama te markeren, zondag precies 60 jaar geleden.
Tijdens de mars door de straten van Brussel trotseerden de deelnemers, onder wie 300 uit Nederland, de harde wind en hevige regen om bij de EU aandacht te vragen voor de nog steeds onverminderd voortdurende onderdrukking en mensenrechtenschendingen in Tibet.
Tijdens het hoofdprogramma op de Kunstberg in Brussel riepen de Tibetaanse minister van Binnenlandse Zaken, parlementariërs uit Zwitserland, België, Frankrijk, Groot Brittannië, als ook verschillende mensenrechtenorganisaties, de EU op om een coherent Tibet beleid te voeren in de betrekkingen met China.
Voormalig Tibetaanse politieke gevangene Dhondup Wangchen, die jaren vastzat om zijn film Leaving Fear Behind, was voor het eerst in Europa sinds zijn vrijlating in 2014. Hij spoorde de aanwezigen aan om alles in het werk te stellen om te weten te komen wie in Tibet gevangen zitten en wat hun situatie is. Hij benadrukte dat het een kritiek moment is omdat China probeert Tibetanen in Chinezen te veranderen. Hij benadrukte ook het belang van internationale steun, die zonder meer heeft bijgedragen aan zijn vrijlating en die van talloze andere politieke gevangenen.
Ook brachten de ‘zingende nonnen’, die jarenlang gevangen zaten in de beruchte Draphi gevangenis in Lhasa, een emotioneel lied ten gehore, dat ze zongen tijdens hun gevangenschap. Het succesvolle evenement werd georganiseerd door International Campaign for Tibet en de Tibetaanse gemeenschappen in Europa.