Meditatie maakt ons eenvoudig
Zodat we waarheid en liefde kunnen ontvangen

John Main
(grondlegger van christelijke meditatie)

Meditatie is niet wat je denkt, christelijke meditatie is zeker niet wat je denkt.

‘Elke grote spirituele traditie biedt een weg aan om voorbij de woorden naar de ervaring te gaan. Momenteel is in de christelijke traditie deze transcendente weg springlevend, alhoewel niet dominant en bovendien vaak afgedaan als marginaal. Maar hoe kan je over water en vuur spreken als je nooit in het water ging of verwarmd werd door het vuur?

De mystieke traditie wordt vaak naar de rand verdrongen en leeft in een spanningsveld met de officiële religie die bijgevolg bloedeloos en inspiratieloos werd. Nochtans zijn de meesten van ons opgevoed in een culturele omgeving met christelijke waarden die al of niet bewust geïntegreerd zijn in onze waarneming van de wereld. Graag wil ik jullie laten proeven van die weg. We beleven vandaag een nieuwe context en we worden gelukkig gevoed door verschillende bronnen. Een nieuw en experiëntieel verstaan van onze christelijke traditie kan ons diep inspireren en omvormen. We maken eerst contact met onze eigen geest om hierin hersteld en genezen te worden.

Het is de weg naar zelfkennis. Wie ben ik? De zaadjes van deze traditie zijn in ons gezaaid maar zijn door zuurstoftekort nooit tot gezonde groei gekomen. Nochtans bevatten ze alles om uit te groeien tot weelderige planten die ons kunnen helen en anderen zuurstof geven.’

Op vrijdag 1 maart is José Pype te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen.

José Pype is sedert 2002 nationaal coördinator van de beweging ‘Christelijke Meditatie België’ en lid van het internationaal bestuur van WCCM (World Community for Christian Meditation). Hij organiseerde het internationaal ‘John Main Seminar 2018’. Hij is geïnspireerd door de benedictijnse traditie en in het bijzonder door John Main en zijn opvolger Laurence Freeman. De ‘World Community for Christian Meditation’ is een oecumenische gemeenschap. Ze bestaat sedert 1992 en heeft haar centrum te Bonnevaux, Frankrijk.

Praktisch: Vrijdag 1 maart 2019 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

Categorieën: Nieuws
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk