Begin november ondertekende een groep van 134 boeddhistische studenten een brief aan veertig Tibetaanse boeddhistische lama’s, waarin zij hun mening vroegen over het misbruik dat recentelijk door ex-Rigpa-studenten aan het licht is gebracht. Een maand later zijn er slechts twee reacties ontvangen.

‘We schreven ook aan HH Dalai Lama en de Kalon van Religion and Culture van de Tibetaanse regering in ballingschap, met de vraag of ze deze kwestie ter sprake konden brengen tijdens een geplande ontmoeting met Tibetaanse boeddhistische leiders. Deze bijeenkomst is afgelast.

Als de deuren sluiten, betekent dat soms alleen maar dat er andere deuren opengaan. Het lijkt mij alsof dit een moment is waarop westerse boeddhisten hun eigen lot in eigen handen moeten nemen. Het is tijd om te stoppen met wachten tot de Tibetaanse cultuur westerse cultuur wordt, tijd om te erkennen dat de dharma zelf aanpasbaar is aan elke cultuur. De Dalai Lama wijst al tientallen jaren in die richting. En onlangs schreef Jetsunma Tenzin Palmo een briljant advies over de verantwoordelijkheden van zowel lama als student in de Vajrayana. Westerse leiders zijn in opkomst.

En nu is er weer een kans. Damcho Dyson en Tahlia Newland zijn uitgenodigd om een paper te presenteren op een conferentie met de Sakyadhita Association of Buddhist Women in juni 2019. Hier is wat Tahlia hierover te zeggen heeft:

“We zijn uitgenodigd om te spreken op de 16e Internationale Conferentie van de Sakyadhita International Association (23-28 juni 2019) in de Blue Mountains bij Sydney over het misbruik van Sogyal Rinpoche, het effect op studenten en op de toekomst van het boeddhisme in het Westen.

Onze paper is geselecteerd als een van de slechts 20 papers die worden gepresenteerd over het thema van nieuwe vergezichten in het boeddhisme, dus dit is een grote eer en een kans om de aandacht te vestigen op het probleem van misbruik in het boeddhisme in deze grote internationale gemeenschap die is opgericht door Jetsun Tenzin Palmo.

Wij zijn van mening dat deelname aan deze conferentie een helende ervaring zal zijn en dat er ook nuttige en productieve discussies / ideeën voor de toekomst uit kunnen voortkomen. Wij zullen u zeer dankbaar zijn voor elke hulp die u kunt bieden. In ruil voor uw steun, zullen we onze conferentie-ervaring met u delen door middel van woorden, beelden en video.”

Bron Diffi·Cult/ Joanne Clark

 

 

Categorieën: Nieuws
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu