Op ruim tweehonderdvijftig plaatsen wordt komende zaterdag 1 december van 11.58 tot 12.00 uur de noodklok voor het klimaat geluid. De klokken van de Martinitoren in Groningen, de Westertoren in Amsterdam en de Sint Janskerk in Maastricht doen allemaal mee. Samen met Greenpeace en honderden deelnemers geven zij een krachtig signaal aan de vooravond van de klimaattop in Polen (COP24), die op maandag 3 december begint.

‘Noodklok voor het Klimaat’ is een idee van Greenpeace dat wordt ondersteund door de Groene Kerken, het Klimaatverbond, Tear Nederland en lokale initiatieven. ‘Het is 2 voor 12 voor het klimaat. We roepen Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat op, om de daad bij het woord te voegen op de klimaattop in Polen’, zegt Faiza Oulahsen van Greenpeace. ‘De wereldwijde ambitie moet van 2 naar maximaal 1,5 graad opwarming van de aarde. Dat halen we alleen, als we voor 2030 onze CO2-uitstoot met 60% terugdringen. Dat betekent onder andere inzetten op zonne- en windenergie, onze bossen beschermen en de kolencentrales sluiten.’

Door het hele land

Van de Peperbus in Zwolle tot de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort en het Vredespaleis in Den Haag. Van het carillon in de Grote Kerk in Enschede en de Domkerk in Utrecht tot de klokken van één van de oudste kerken van Drenthe in Anloo. Op zaterdag 1 december worden om twee minuten voor twaalf op ruim 250 plekken door heel Nederland de klokken geluid. Behalve kerken doen ook gemeenten, beiaardiers en moskeeën mee. In elke provincie in Nederland wordt de noodklok geluid en zelfs buiten de landsgrenzen zijn de noodklokken te horen, zoals op carillons in Washington en Sint-Petersburg. In totaal bespelen bijna veertig beiaardiers carillons vlak voor twaalf uur ‘The Final Countdown’.

– In Enschede wordt een carillonconcert gegeven rondom het luiden van de noodklok door stadsbeiaardier Esther Schopman en een band van de ArtEZ-muziekopleiding. Dat begint om 11:30. The Final Countdown is het sluitstuk, waarna de Grote Kerk van 2 voor 12 tot 12 uur haar klokken luidt.
– In Groningen wordt de Ruimstraatklok van de Martinitoren geluid. Dat gebeurt alleen bij calamiteiten, waar klimaatverandering volgens de klokkenluiders onder valt. Deze Ruimstraatklok, vroeger ook wel ‘Bierklok’ genoemd, dateert van 1764 is zo’n 900 kilo zwaar en wordt tegenwoordig zelden geluid. Gemiddeld maar eens per decennium.
– Onder de Westertoren van Amsterdam verzamelen mensen zich om een noodsignaal af te geven. De klok van de Westertoren wordt om 11:58 geluid door de Amsterdamse wethouder van duurzaamheid Marieke van Doorninck samen met Greenpeace directeur Anna Schoemakers.
– Ook in Amersfoort en Roermond wordt de ‘Noodklok voor het Klimaat’ geluid door de wethouder.
– In het Drentse Anloo wordt de klok van de Magnuskerk geluid door kinderen uit groep 8 van de basisschool in het dorp.

Bron Greenpeace.

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Economie, Politiek, Misbruik, Milieu, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op ‘Ruim tweehonderdvijftig noodklokken roepen minister Wiebes op tot klimaatactie’

  1. G.J. Smeets schreef:

    Mooi initiatief om de opwarming te beperken tot 1,5°C. Fraaie naam trouwens van de klok in de Groningse Martinitoren: De Ruimstraatklok.
    Intussen is het zaak te beseffen dat de huidige door mensen geforceerde opwarming van +1°C al voldoende is voor ecologische en sociale disrupties. Een lokaal voorbeeld van wat er nu al wereldwijd aan de hand is:

    Februari 2018 was het hier (regio Puglia, Italië) zoals overal in EU ongekend warm waardoor onze olijf plantages ongekend vroeg in bloei stonden. De bomen begonnen hun sap te pompen alsof het voorjaar was. Begin maart gingen er twee ongekend koude nachten van -8°C vorst overheen. Niet alleen klapte door de vorst de bloesem dicht (en dus vruchtvorming en dus oogst), de takken die met sap waren gevuld knapten uit hun bast. Het gevolg is dat we nu in het najaar niks te oogsten hebben en in plaats daarvan al die opengescheurde takken moeten snoeien omdat het open wonden zijn waar elk insect of bacterie vrij spel heeft. Het snoeien heeft als gevolg dat er volgend voorjaar weinig vegetatie overblijft om nieuwe bloesem (en dus vruchten en dus oogst) te ontwikkelen.