De nieuwe spelshow Nederland op de sofa van Human- over de geluksindustrie, laat de gevolgen zien van onze eeuwige jacht naar geluk. Twee captains, journalist Hanneke Groenteman en psychiater Damiaan Denys, vormen per uitzending een nieuw team met bekende Nederlanders, onder leiding van presentator Floris Kortie.
Nederland is veiliger, rijker, socialer en gezonder dan ooit. We staan op de zesde plaats in de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Tegelijkertijd geven we miljarden euro’s per jaar uit aan de geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen en het aantal mensen met een burn-out, depressie of ander psychisch lijden, lijkt groter dan ooit. Als we dan zo gelukkig zijn, waarom lukt het dan niet om gelukkig te zijn?
Nederland op de sofa houdt ons een spiegel voor en toont een beeld waar om gelachen kan worden maar dat eveneens confronterend is. In iedere aflevering wordt een thema uitgediept: geld, gezondheid, liefde en beroemdheid.
Met de volgende gasten: cabaretier Jörgen Raymann, digitale nomade Esther Jacobs, actrice Victoria Koblenko, schrijver Bart Chabot, schrijfster van kookboeker Nadia Zerouali, schrijfster Marith Iedema, antropologe Jitske Kramer, journalist en presentator René Mioch.
Het lijkt erop dat deze serie in tegenspraak is met de realiteit want uit deze zomer gepubliceerde cijfers van het CBS blijkt dat de overgrote meerderheid (bijna 90 procent) van de volwassen Nederlanders gelukkig zegt te zijn. Bijna negen op de tien volwassenen waardeert het eigen geluk met een rapportcijfer van 7 of hoger. Hoe de lange wachtlijsten bij GGZ-instellingen dan te verklaren zijn heeft het CBS niet onderzocht.
Het CBS baseert zijn conclusies op een enquête waaraan ruim 7.000 mensen meededen. Zij gaven op een schaal van 1 tot en met 10 aan hoe gelukkig zij waren. Bij een score van 7 of hoger spreekt het CBS van ‘gelukkig’, bij een score van 5 of 6 is dat ‘niet gelukkig, niet ongelukkig’ en bij scores van 1 tot en met 4 is dat ‘ongelukkig’.
Vooral een goede gezondheid en sociale relaties dragen bij tot geluk. Personen met een Nederlandse achtergrond zijn vaker gelukkig dan personen met een niet-westerse migratieachtergrond. Personen met een westerse migratieachtergrond zijn even vaak gelukkig als personen met een Nederlandse achtergrond. Hoogopgeleiden zijn vaker gelukkig dan laagopgeleiden.