Alle boeddhistische monniken in Thailand die zitting hebben in onder andere universiteitsraden, zullen verantwoording moeten afleggen over het vermogen dat zij bezitten. Alleen de opperpatriarch is daarvan vrijgesteld omdat hij door de koning is benoemd. De monniken hadden bezwaar gemaakt tegen de nieuwe regel die corruptie onder ambtenaren moet tegengaan. Enkelen dreigden ontslag te nemen als de maatregel van kracht zou worden.
De Nationale Commissie voor corruptiebestrijding (NACC) is wel bereid om de invoering van de maatregel met 30 dagen uit te stellen. De nieuwe wet gaat oorspronkelijk 2 december in. Als het invoeren van de maatregel wordt uitgesteld hebben universiteiten de tijd om opengevallen plaatsen op te vullen. Onder de nieuwe wet vallen ook stafmedewerkers van openbare organisaties en staatsfondsen, samen met leiders van de strijdkrachten en de politiemacht in Thailand.
In het verleden is aan het licht gekomen dat leden van de boeddhistische geestelijkheid in Thailand zich met corruptie bezig hielden en zich over de ruggen van volgelingen verrijkten en dat geld besteedden aan dure auto’s, vertier, vrouwen en verre reizen. De Thaise regering wil de corruptie in dat land met harde hand aanpakken.
De voormalige Thaise monnik Wirapol Sukphol, die een luxe leven leidde en zich met een straalvliegtuig van het voor hem ene plezierige moment naar het andere liet vliegen, werd wegens corruptie en het witwassen van geld door een rechtbank veroordeeld tot 20 jaar cel en kreeg er onlangs nog eens 16 jaar gevangenisstraf bij wegens het verkrachten van een 14-jarig meisje, twee decennia terug.