In Putian, China, is eind oktober voor de vijfde keer sinds 2006 het World Buddhist Forum gehouden. Van 28-30 oktober verzamelden zich meer dan duizend boeddhisten uit 55 landen in Putian om de onderlinge banden te versterken: onder wie leraren en beoefenaars, onderzoekers en kunstenaars. Zij waren te gast van de “Buddhist association of China” en de “China Religious Culture Communication Association” die beiden vallen onder de grote paraplu van de centrale regering. Leidend thema was ‘Middle way and Harmony, exchange for mutual learning’.
De gasten werden over acht topklasse hotels verdeeld en als VIP behandeld: ze werden met speciaal bestickerde bussen en limousines van naburige vliegvelden naar de stad vervoerd, waar de routes versierd waren met duizenden boeddhistische vlaggen en slogans op talloze spandoeken hen verwelkomden: “Boeddhisme werkt mee aan de opbouw van een prachtig China” of “Dit bezoek zal de stad veranderen” en soortgelijke teksten wapperden vrolijk in de wind. Nu zoveel boeddhisten Putian bezochten werd dat duidelijk als een grote eer ervaren. Spandoeken vroegen ook om geduld en medewerking van de burgers, wier geduld werd beproefd als kruispunten voor stadsverkeer werden afgezet om de karavaan bussen vol gasten met voorrang door te laten.
Afgevaardigden van alle boeddhistische stromingen waren aanwezig, ook van het Tibetaans boeddisme was een behoorlijke delegatie uitgenodigd èn gekomen. Na een openingsceremonie met als eregast de 11th Panchen Lama Gyaincain Norbu en een boomplant-ceremonie werden de gasten vervoerd naar de opening van een tentoonstelling met de titel ”Perfect Buddhism and Art” samengesteld door een van China’s meest vooraanstaande internationaal werkende curator Wang Chunchen. Naast religieuze kunst werd werk van vrij werkende kunstenaars geïnspireerd door boeddhisme getoond. Een van de topstukken was ‘s werelds langste houtsnijwerk (12 meter lang) van Zheg Chunhui. In relatie tot het huidige ‘belt and road’ initiatief (de revival van de oude zijderoute) toont een fototentoonstelling sporen van het boeddhisme langs de zijderoute, werd het boeddhisme geprezen als “de stralende parel in het spirituele thuis van de mensheid” en “een religieuze band die mensen en culturen verbindt”.
Na een dag met een aantal deelfora over diverse onderwerpen was het al snel tijd voor een afsluitende ceremonie en ging het weer huiswaarts. China faciliteert actief contacten van boeddhisten onderling, positioneert zich met de organisatie van deze fora, die sinds 2006 worden gehouden, als beschermheer van de boeddhistische cultuur.