In een ziekenhuis in San Francisco is gistermorgen Lodi Gyari (69), voormalig speciaal gezant van de Dalai Lama, gestorven. Over de doodsoorzaak is niets bekend gemaakt. Lodi voerde namens de Tibetaanse regering in ballingschap met China gesprekken over de status van het door China bezette Tibet.

Lodi Gyaltsen Gyari, foto ICT

Als ambtenaar in de in India gevestigde ballingschapsregering van Tibet, bekleedde Lodi Gyari verschillende hoge functies, waaronder de voorzitter van het parlement en  minister van het kabinet, voordat hij in mei 1998 door de Dalai Lama werd benoemd om hem te vertegenwoordigen in gesprekken met Peking over een beperkte autonomie van Tibet. In 2002 begonnen in totaal negen gespreksronden met hoge Chinese ambtenaren, maar stagneerden in 2010 en werden nooit hervat. China zegt dat de Dalai Lama uit is op een volledige autonomie van Tibet en noemt de spiritueel leider een wolf in monnikspij.

In een verklaring uitte de in Washington gevestigde International Campaign for Tibet organisatie (ICT) zijn diepe bedroefdheid bij het overlijden van de topdiplomaat.

“Gyari was een doorgewinterde en bekwame diplomaat die het grootste deel van zijn professionele carrière voor of namens Zijne Heiligheid de Dalai Lama doorbracht,” schreef ICT. “Hij was een gepassioneerd pleitbezorger van het Tibetaanse volk, universele mensenrechten en wereldwijde democratische hervormingen. Hij had toegang tot de hoogste niveaus binnen zowel het Amerikaanse Congres als het Witte Huis.’

Grote betekenis

Richard Gere, voorzitter van de raad van bestuur van ICT zei in een reactie: “Lodi was meer dan 30 jaar mijn lieve vriend en partner en mentor. Hij creëerde een leven van grote betekenis en opoffering dat voor vele generaties – in de Tibetaanse en niet-Tibetaanse wereld – zal resoneren. Hij was buitengewoon”.

Tempa Tsering, bestuurslid van ICT reageerde: “Ik had het genoegen en ook vele gedenkwaardige gelegenheden om tientallen jaren met Gyari Rinpoche samen te werken aan vele verschillende projecten, programma’s en fora. Rinpoche was een inspirerende leider, een echte Tibetaanse nationalist, en hij wijdde zijn leven aan Tibet en het Tibetaanse volk. Met zijn vroegtijdige dood hebben wij Tibetanen een echte nationalist en een grote landgenoot verloren. Wij bieden hem onze oprechte gebeden en condoleances aan zijn familie aan.”

Gyari werkte met succes op het hoogste niveau van de internationale politieke arena. Hij werd vertrouwd, geraadpleegd en bewonderd door vele wereldleiders en leden van het corps diplomatique. Staatshoofden, regeringsleiders en beleidsmakers hebben hem geraadpleegd over mondiale en regionale kwesties zoals de betrekkingen tussen India en de VS, de betrekkingen tussen China en de VS en de betrekkingen tussen China en India vanwege zijn expertise, zijn diepgaande kennis van de regio en zijn nauwe persoonlijke banden met de mensen in die landen.

Bij zijn pensionering in 2012 nam de Amerikaanse Senaat een resolutie aan zeggende dat het “de diensten van Lodi Gyaltsen Gyari eert als speciaal gezant van Zijne Heiligheid de Dalai Lama; prijst de prestaties van Lodi Gyaltsen Gyari bij het opbouwen van een internationale coalitie van steun voor Tibet, die de noodzaak erkent om de eigen cultuur en religieuze tradities van Tibet te behouden; en dat het Tibetaanse volk volgens het internationaal recht recht heeft op zijn eigen identiteit en waardigheid en oprechte autonomie binnen de Volksrepubliek China, die de rechten en waardigheid van het Tibetaanse volk volledig behoudt”.

Bron ICT.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk