Drie Birmese journalisten van de Elf Media groep in Birma, die werden vastgehouden na een kritisch artikel over de overheidsuitgaven van Yangon, zijn gisteren na een beslissing van de rechtbank op borgtocht vrijgelaten. De journalisten weigeren zich te verontschuldigen voor het artikel, zoals de overheid wil. De openbare aanklager was om gezondheidsredenen niet bij de rechtbankzitting aanwezig

De rechtbank oordeelde dat er geen vluchtgevaar aanwezig was omdat de drie hadden aangegeven hun journalistieke werk weer te hervatten. Meer dan twee jaar na de overgang naar een burgerlijk bewind onder nationale leider Aung San Suu Kyi, ligt Birma (Myanmar) onder vuur van zowel binnenlandse als internationale waakhonden voor de persvrijheid voor zijn hardhandige behandeling van journalisten.

In september veroordeelde een rechtbank in Yangon twee journalisten van Reuters tot zeven jaar gevangenisstraf voor het schenden van een wet inzake staatsgeheimen tijdens het onderzoek naar een bloedbad onder Rohingya-burgers in de staat Rakhine, ondanks de beëdigde getuigenis dat ze waren gepleegd en het feit dat hun verslaggeving feitelijk was en leidde tot de vervolging van militairen voor het plegen van de moorden.

Bron RFA.

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Politiek, Media
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk