We leven in een hectische maatschappij, aan alle kanten wordt je aandacht opgeëist, overal zijn stakingen omdat de werkdruk te hoog is, om alle lopende kosten te kunnen betalen moeten vaak beide partners werken. Als de problemen de pan uitreizen is er niet echt een vangnet dat oplossingen biedt.

Zenmonnik Zeshin van der Plas houdt morgen -zaterdag 29 september- in zijn tempel in Bemmel een lezing over dit onderwerp. ‘Laat ik u uit de droom helpen, dat is altijd al zo geweest en een werkelijk vangnet is er ook nooit geweest. Net als vroeger zit er nog steeds 24 uur in een dag. Ik heb zelf nog meegemaakt dat er een vrije zaterdagmiddag werd ingevoerd. Wij hebben momenteel meer vrije tijd dan 50 jaar geleden; het huidige probleem is: waar leg je je prioriteiten. Al onze aandacht gaat naar een schermpje, we luisteren niet naar elkaar en als iemand aandacht toont is dat om zijn of haar populariteit te vergroten.

Sporadisch kom je iemand tegen die werkelijke naar je luistert en je serieus neemt. En ik kan je op een briefje geven dat meditatie daarin geen verandering brengt, het geeft op z’n hoogst een endorfineboost waardoor je wat lekkerder in je vel komt te zitten. Maar een doos chocola leeg eten of goede seks geven hetzelfde effect. De maakbaarheid van het leven bestaat maar uit minimaal een klein stapje naar links of rechts doen en dan val je weer terug in onvrede. Het leven wordt in je schoot geworpen en dat bestaat uit voor- en tegenspoed, geluk en ongeluk, hoe ga je daar mee om?

Het zenboeddhisme zoals dat bij ons gedoceerd wordt is een totaalpakket. We hebben tempeldiensten waar het sutra-zingen voor een circulaire ademhaling zorgt. Er worden taiso-oefeningen gedaan, een gymnastiekvorm op basis van do-In en acupressuur. Er wordt gekookt volgens de oeroude boeddhistische cuisine ‘Shojin Ryori’, een eetpatroon dat voor helderheid van geest of de ‘mindful way’ zorgt. O ja, ook meditatie is een belangrijk onderdeel van dit pakket. Dit totaalpakket werkt door in je dagelijks leven, je wordt opmerkzaam en ziet waardoor anderen gestrest en gehaast zijn, en verbaasd zie je dat jij ook zaken vastgrijpt die je gehaast en gestrest maakten. Deze lezing gaat over jij en de wereld en de wereld en jij, hoe verweven ben je met de wereld, en hoe verweven is de wereld met jou. Kortom hoe zit de zaak in elkaar, als je dat snapt kun je er ook mee omgaan.’

Zeshin is boeddhistisch monnik en verbonden aan de Suiren-Ji tempel in Bemmel. Hij begon in 1978 met zenmeditatie en vertrok in 1986 naar Japan waar hij intrad in Bukkoku-Ji tempel. Terug in Nederland begon hij op verzoek van vrienden in 1993 met lesgeven. In dat zelfde jaar is de Suiren-Ji tempel opgericht.

29 september 14:00 uur – Zen in je dagelijks leven – lezing door Zeshin van der Plas. Daruma-shu zencentrum Suiren-Ji. Adres: Doornik 1, 6681 KG Bemmel

Voor een impressie van Suiren-Ji, zie: http://www.zencentrum.nl/blog/videos/video-impressie-suiren-ji-bemmel/

 

 

Categorieën: Nieuws
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Zeshin van der Plas – zen in je dagelijkse leven

  1. Daishin schreef:

    Ik heb net via de link het filmpje onder het artikel van het zencentrum Bemmel bekeken.
    Wat ziet dat zencentrum er prachtig uit,het lijkt wel of je in Japan ben.