Het zencentrum Suiren-Ji in Bemmel bestaat dit jaar 25 jaar. Het was voorheen gevestigd in Leiden. De leiding is van plan om het jubileum groots te vieren en organiseert dit jaar diverse evenementen. Zondag 14 januari opent het centrum de deuren voor belangstellenden en is er een open dag.

De met het centrum bevriende theemeester komt een theeceremonie geven. Ook komt de Shakuhachi fluitiste Hélène Seiyu Codjo die in januari 2013 de titel “Jun Shihan” (junior meester) heeft gekregen en van Tehurisa Fukuda. de naam «Seiyu» heeft ontvangen. Op onze open dagen kunnen belangstellenden de hele dag in het centrum verblijven om je onder te laten dompelen in de cultuur van het zenboeddhisme.

Suiren-Ji ligt aan de rand van Nijmegen tussen Lent en Bemmel in wandelgebied park Lingezege. In deze oase van rust is er gelegenheid om kennis te maken met zenmeditatie, de theeceremonie, Japans fluitspel, Japanse Do-in yoga (actief) en een lezing over het zenboeddhisme. Alle activiteiten zijn gratis en vrij toegankelijk.

Het programma voor zondag ziet er als volgt uit:

10:00 uur Taiso 大正時代 Japanse Zen-Yoga

De Taiso word gegeven door Jisho Geurink die deze techniek in het Japanse klooster ‘Bukoku-Ji heeft geleerd. Taiso of zen-yoga wordt elke ochtend in Japanse zentempels beoefend. In het Westen wordt het alleen in specifieke zentempels vroeg in de ochtend onderwezen. Deze oefeningen zijn bedoeld om het lichaam te openen en te ontgrendelen in voorbereiding op zitmeditatie. Het ontwikkelt een dieper bewustzijn van het lichaam die leidt tot ‘narikiru’ – eenwording – of ima-koko – hier-nu. Men kan kosteloos met deze workshop mee doen.

11:00 uur open les zazen 座禅; “zitten in meditatie”

Zazen betekent letterlijk “zitten in meditatie” zazen is een meditatieve discipline die samen met “tegenwoordigheid van geest” de primaire praktijk van de Daruma zen is. De training is gericht op zowel een lichamelijke als een geestelijke ontwikkeling. De beoefening van zazen leidt tot een innerlijke gesteldheid, die te midden van lawaai, ongeluk en onrust, aanwezig blijft. Een gesteldheid en vertrouwen zoals die van een slapende kleuter in een wandelwagentje op de markt.

12:00 uur lezing de praktijk van het boeddhisme

De lezing word gegeven door de Nederlandse monnik Hongaku Zeshin,

Het boeddhisme is de jongste religie van Nederland dit is de reden dat er bij het grote publiek niet zo veel bekend is over de praktijk van het boeddhisme. Theoretische kennis is er genoeg, maar net zo min dat je honger over gaat door een kookboek te lezen zo wordt je ook geen evenwichtiger mens als je over het boeddhisme leest.

13:00 uur Informeel gelegenheid tot vragen stellen

14:00 uur Shakuhachi 尺八、しゃくはち Japanse bamboefluit. Concert/workshop

Hélène Codjo heeft in januari 2013 de titel “Jun Shihan” (junior meester) met de naam «Seiyu» ontvangen van de Japanse Shakuhachi meester Tehurisa Fukuda. Zij laat u kennis maken met de Shakuhachi. Nog steeds word de Shakuhachi gebruikt door de monniken van het Fuke zen boeddhisme als suizen (吹 禅, blaas meditatie). Het instrument wordt afgestemd op de kleine pentatonische schaal.

15:00 uur Theeceremonie oosters thee ritueel 茶儀式

Tjon Si Fat is Chinese theemeester en geeft een demonstratie waaraan 6 personen kunnen deelnemen en een beperkt aantal toeschouwers. De Chinese theecultuur is rond de 2000 jaar oud en daarmee de oudste theecultuur in de wereld. In China is er een eigen theeceremonie die vertaalt theekunst wordt genoemd.

Thee en boeddhisme Er leefde een boeddhistische monnik genaamd Bodhidharma. Hij begon de zen tak van het boeddhisme. Deze monnik had zich voorgenomen 9 jaar lang te mediteren zonder te slapen. Om zichzelf wakker te houden plukte hij aan zijn wimpers, zodat de pijn hem wakker hield. Maar toch, na enkele jaren van meditatie, viel hij in slaap. Hij was zo boos op zichzelf dat hij zijn oogleden afsneed en weg smeet. Weken later groeide een thee boom op die plaats. Sindsdien wordt thee gebruikt voor meditatie, omdat het helpt om je wakker te houden.

16:00 uur open les azen 座禅; “zitten in meditatie”.

 

 

Categorieën: Zen
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk