De activiteiten in het zencentrum Suiren-Ji in Bemmel staan bekend om hun interessante, leerzame en leuke karakter. Ook komende zondag 1 september zijn bezoekers tussen 10.00- en 15.00 uur van harte welkom om kosteloos een kijkje te nemen in het centrum en deel te nemen aan een van de activiteiten. Of gewoon met een kopje thee van de rust in de tuin te genieten.

Vanaf 9:45 uur zijn belangstellenden welkom voor de open les zenmeditatie. Een uur lang is de ruimte afgesloten om de meditatie niet te verstoren. Het programma voor die dag ziet er als volgt uit:

10:00 Open les zenmeditatie + instructie
11:00 Open les Taiso (zen yoga) oefeningen door Jisho
12:00 Is er een korte pauze en is er de gelegenheid tot vragen stellen en de tempel bekijken
13:00 Kikan voordracht door Zeshin “Hoe emotie je leven bepaalt”
14:00 Demonstratie Gong Fu Cha. (Chinese Theeceremonie) door Paul Tjon si Fat
15:00 Vertoning van een bijzondere film die een boeddhistische kijk op de wereld geeft
17:00 Open les zenmeditatie + instructie

Zenmeditatie

Zenmeditatie is gericht op een ontmoeting met je werkelijke natuur. Dit is een ervaring die inzicht geeft in wie je bent. Wat er nodig is om tot zo’n ontmoeting te komen is door de laag van ‘interpretaties, vooroordelen en gewoonte handelingen’ te breken die we tijdens ons leven eigen hebben gemaakt. Zenmeditatie is hard werken, je tanden zetten in ‘er voor gaan’, je niet laten ontmoedigen door wat je bij jezelf tegen komt. Op de open dag krijg je de gelegenheid hier even aan te proeven.

Taiso

In de kloosters in Japan is er na de eerste ochtendmeditatie om 5.30 uur “Taiso”, dit zijn lichaamsoefeningen gebaseerd op de acupunctuurpunten. De Taiso maakt gebruik van voor ons bekende rek- en strek oefeningen, maar ook van minder bekende zaken zoals met de vingers of vuisten acupunctuurpunten activeren. Ook worden er van “Kiai’s’ gebruik gemaakt, dit zijn korte kreten die zowel op de ademhaling als geest effect hebben.

Kikan

Kikan is een voordracht die eens in de vijf dagen door een zenmeester gehouden wordt. Kikan betekent ongeveer ‘iemand ergens overheen helpen’, een hindernis uit de weg ruimen. De voordracht gaat over hoe emoties je leven bepalen.

Gong fu cha theeceremonie

De theeceremonie komt oorspronkelijk uit China en is door rondreizende boeddhistische monniken op pelgrimstocht meegenomen naar Japan. Waar de Japanse monnik Sen no Rikyu er in 16e eeuw een indrukwekkende ceremonie van maakte. De ceremonie is zo geconcentreerd en serieus van aard, dat het een deel is geworden van het belijden van het boeddhisme, met name de zenstroming binnen het boeddhisme. Op de open dag kunnen belangstellenden kennis maken met de oorsprong van de theeceremonie die nogal verschilt van de Japanse variant. Paul Tjon Sifat maakte meerdere studiereizen naar China waar hij bij gerenommeerde theemeesters in de leer ging.

Film

De film betovert zijn publiek met expressieve beelden en laat ze niet los tot het einde. Een onvergetelijke reis naar je eigen ziel. De film is op boeddhistisch leest gestoeld en een aanrader voor elke boeddhist.

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme, Zen
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu