Zondagmorgen heeft de Dalai Lama in Ahoy, Rotterdam, een publieke lezing gegeven met de titel ‘Waarom mededogen essentieel is in deze onrustige tijd’. De publieke lezing werd ingeleid met een gesprek tussen de Dalai Lama en Richard Gere, acteur en voorzitter van International Campaign for Tibet (ICT), over het leven van de Dalai Lama in en buiten Tibet. Dit in het kader van het dertigjarig jubileum van ICT.
Waarom mededogen essentieel is in deze onrustige tijd.
Al vele jaren zet de Dalai lama zich onvermoeibaar in voor het bevorderen van compassie, geweldloosheid en vrede. Hij benadrukt het belang van mededogen bij het helpen oplossen van de problemen waar we vandaag in de wereld mee worden geconfronteerd. De Dalai Lama: ‘Het ontwikkelen van mededogen en begrip voor anderen, brengt datgene wat we allemaal zoeken: rust en geluk.’ De gedachte hierachter is dat de eigen onderliggende visie en motivatie van een persoon van grote invloed zijn op hoe hij reageert op tegenslagen en gevaren van het leven.
Een houding van vriendelijkheid en mededogen geeft een gevoel van zelfvertrouwen, een innerlijke kracht die angst vermindert. De reactie van een mens op gevaar en het vermogen om met angst om te gaan, hangt grotendeels af van zijn persoonlijke kijk op de situatie. De persoonlijke kenmerken en gevoelens zijn vaak van grotere invloed op de beleving dan de aard van de situatie zelf.
Volgens de Dalai Lama zijn onze problemen terug te voeren tot op het niveau van het individu; ‘als het mensen aan morele waarden en integriteit ontbreekt, zal geen enkel systeem van wetgeving en regulering adequaat zijn.’
Hij redeneert dat wanneer bepaalde kwaliteiten van het hart zijn verwaarloosd of afgeleerd, we alleen nog kunnen reageren uit zelfbehoud. Dit gedrag heeft een vernietigend resultaat op onze omgeving en de wereld. De enige manier om te herstellen en vooruitgang te boeken is door inzicht- en gedragsverandering.
In de woorden van de Dalai Lama: “Ik ben een van de 7 miljard mensen die vandaag leven. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid om na te denken over de mensheid en het welzijn van de wereld omdat het onze eigen toekomst beïnvloedt. We zijn niet op deze planeet geboren om problemen te creëren, maar om iets goeds te bewerkstelligen”.
Kracht van compassie
Zondagmiddag vond een interessant programma plaats genaamd ‘De kracht van compassie in je dagelijks leven’ met een lezing door Geshe Thupten Jinpa, voornaamste vertaler van Z.H. Dalai Lama en bekend door zijn boek ‘Compassie voor Beginners.’ Daarna werd de film ‘The Last Dalai Lama’ getoond. Hierin kregen de aanwezigen onder andere inzicht in de interesse die de Dalai Lama heeft in het onderzoek naar hoe we onze emoties kunnen leren begrijpen.
Morgen, maandagochtend 17 september, geeft de Dalai Lama een boeddhistische les over de tekst van Langri Thangpa, ‘Acht verzen voor het trainen van de geest in compassie’. Deze tekst geeft een heldere uitleg over hoe mededogen te ontwikkelen en beoefenen. Deze les is zowel geschikt voor mensen met een boeddhistische als niet boeddhistische achtergrond.
Acht verzen voor het trainen van de geest in compassie.
De boeddhistische les ‘Acht verzen voor het trainen van de geest in compassie’ is gebaseerd op diepgaande inzichten en wijsheden uit één van Tibet haar grootste klassiekers. De Dalai Lama heeft gezegd dat deze verzen, geschreven door Geshe Langri Thangpa (1054-1123), een grote bron van inspiratie voor hem zijn. Hij ontving de directe overdracht en uitleg toen hij een kleine jongen was in Lhasa en reciteert de verzen elke dag als onderdeel van zijn persoonlijke oefening.
De tekst leert ons om te gaan met emoties, de geest te trainen voor het verkrijgen van meer compassie en het maken van de juiste ethische keuzes. In de les leren we hoe we zelfs de grootste tegenslagen kunnen veranderen in positieve mogelijkheden. En misschien nog belangrijker: hoe we onze innerlijke rust kunnen behouden. Kort en bondig wordt uiteengezet hoe een echte bodhisattva beschikt over een compassievolle houding en nederigheid.
De eerste zeven verzen van de ‘Acht verzen voor het trainen van de geest’ gaan over beoefening die gericht is op het ontwikkelen van compassie, altruïsme, het bereiken van het boeddhaschap enzovoort. Het achtste vers is gericht op het cultiveren van wijsheid op dit pad.
Foto’s Jeppe Schilder en Jurjen Donkers.