Hoe langer ik mij met de Boeddha bezig houd
Hoe meer hij mij inspireert
En hoe meer hij mij zonder meer
Als de supertherapeut voor de moderne mens voorkomt
Gerbert Bakx
Het boeddhisme is een van de grote wijsheidsstelsels van de mensheid, net zoals het christendom en de islam. Ontstaan uit het hindoeïsme en bevrucht door het Chinese en het Japanse denken, heeft het zich over de gehele oosterse wereld verspreid. Er zijn echter ook duidelijke gelijkenissen met de westerse filosofie, o.a. de Griekse filosofie en het stoïcisme, maar ook met meer moderne denkers als Schopenhauer en Heidegger.
Het boeddhisme is geen godsdienst in de traditionele betekenis. Het kent namelijk geen god en geen eredienst en er zijn geen geloofspunten of dogma’s. Het is veel meer een existentiële filosofie, een psychotherapie, gericht op het begrijpen en het verminderen van het lijden en het vergroten van het geluk. In die zin is het dan ook veel meer een humanisme, een levensfilosofie, een ultieme levenskunst.
Het boeddhisme zet zich dan ook nergens tegen af en staat open voor wetenschappelijk onderzoek en voor elke religieuze overtuiging. Het is een uitnodiging tot bewustwording en tot zelfstandig en volwassen denken.
Op vrijdag 7 september is Gerbert Bakx te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen. Dr. Gerbert Bakx studeerde wetenschappen, geneeskunde en filosofie. Hij volgde een nomadische, Darwinistische levensloop. Hij is gefascineerd door het leven en door de vele manieren waarop mensen hun leven vorm geven en heeft een bijzondere belangstelling voor de dialoog tussen westerse wetenschap en oosterse filosofie en spiritualiteit. Hij is oprichter van de Academie voor Levenskunst en auteur van “De Strategie van het Geluk”, “De Strategie van het Goede” en “Gelukkiger leven”.
Hij geeft overal in België lezingen en seminaries rond geweldloze communicatie en een liefdevolle, gelukkige en vervullende manier van leven. Het boeddhisme is voor hem een belangrijke bron van inspiratie en inzicht.
kees moerbeek zegt
De Boeddha was beslist geen therapeut, wel een geneesheer. Hem ging het er niet om mensen te vertellen aan te passen aan het lijden, wat therapeuten doen en terecht: alle beetjes helpen immers. Hij ging veel verder dan dit. Hij spoorde mensen aan het Pad te volgen en hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Om de mensen werkelijk te bevrijden van het lijden moet ook de samenleving bevrijd worden van onwetendheid, hebzucht en haat.
De Boeddha legde de lat hoger dan pappen, nathouden en aanpassen, met alle respect!