Wakker Dier eist dat minister van Landbouw, Carola Schouten, een zerotolerancebeleid invoert voor slachthuizen die dieren verdrinken, levend aansnijden of levend villen. “Bij zulke extreme misstanden moet direct worden ingegrepen. Dus stop de slachtlijn onmiddellijk, en sluit het slachthuis bij herovertreding”, zegt de organisatie.

Wakker Dier is onthutst over de afgrijselijke misstanden in Nederlandse slachthuizen die RTL Nieuws de afgelopen dagen naar buiten bracht. Daarom start ze vandaag met een online protest waarbij burgers zich kunnen aansluiten. “Wij roepen op om ons protest massaal te ondertekenen, zodat we met z’n allen het signaal afgeven dat deze wanpraktijken volstrekt onacceptabel zijn,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Levend koken, villen en snijden

De misstanden in de foute slachthuizen liegen er niet om. Varkens die in gloeiend heet water verdrinken, kalveren die levend worden gevild en een werknemer die na een waarschuwing van de inspecteur opnieuw in de poten snijdt van een nog bewegend schaap.

De boetes die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor deze wanpraktijken oplegde, varieerden van 1500 tot 4500 euro. Minister Schouten wil kijken of dit verhoogd kan worden in de hoop de slachthuizen daarmee af te schrikken. Maar Wakker Dier wil meer dan alleen boetes. “Van symbolische bedragen gaan foute slachthuizen echt niet harder lopen om dierenleed uit te bannen,” zegt Hilhorst.

Slecht slachten is sluiten

Ook wil de minister van Landbouw slachthuizen sluiten die zich schuldig maken aan ‘structurele overtredingen’. Wakker Dier vindt deze maatregel niet ver genoeg gaan. Hilhorst: “Ieder levend gevild dier is er een te veel. Daarom moet direct worden ingegrepen. Gaat het slachthuis nog een keer de fout in, dan zit er maar een ding op: geen genade, sluit het slachthuis.”

Bron Wakker Dier.

 

 

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk