Luchtwegaandoeningen, gladde vloeren en transport veroorzaken ernstige en structurele welzijnsproblemen bij kalveren. Dat blijkt uit een rapport van de WUR in opdracht van Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie reageert verontwaardigd. De organisatie roept de overheid op een eind te maken aan deze legale misstanden.

In het rapport worden in totaal 33 welzijnsproblemen benoemd, waarvan er 4 leiden tot ernstig en langdurig ongerief. Stuitend is ook dat de misstanden al jaren bekend zijn en dat er dus aan het rotleven van kalveren maar geen eind komt, stelt Wakker Dier. In 2011 werd door de WUR een soortgelijk rapport gemaakt. Sindsdien is alleen aan de problemen rond bloedarmoede en het stalklimaat gewerkt. Andere problemen zijn niet aangepakt.

Het duidelijkste voorbeeld van een legale misstand is de kwaliteit van de gladde vloeren. In het rapport krijgen die de slechtste score. Twaalf jaar geleden stelde de minister van Landbouw nog voor om nieuwe, rubberen vloeren verplicht te stellen. De Tweede Kamer wilde echter eerst een onderzoek, dat tot 2017 duurde. Gladde vloeren mogen nog steeds en daardoor leven nu veruit de meeste kalveren op ongeschikte vloeren. Wakker Dier wil dat de overheid een eind maakt aan de volgens haar legale misstanden en vraagt in een brief aan de minister in te grijpen. Volgens Wakker Dier moeten de legale misstanden snel illegaal worden verklaard, zodat er tegen opgetreden kan worden.

Bron Wakker Dier.

Categorieën: Nieuws, Dierenwelzijn, Politiek, Gezondheid, Misbruik, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk