Een bermbom heeft zaterdag een Afghaanse archeoloog dichtbij de oude boeddhistische archeologische vindplaats Mes Aynak in Afghanistan  gedood. Opstandelingen in Afghanistan hebben de laatste jaren Europese en Amerikaanse archeologen gedwongen zich terug te trekken van de site, waardoor Afghaanse experts het werk in hun eentje voortzetten en ongebreidelde illegale mijnbouw door China proberen te voorkomen. In het gebied liggen overblijfselen van duizenden boeddhistische tempels en beelden.

De vermoorde archeoloog zag toe op het herstel van meer dan 3000 antieke stukken uit Mes Aynak die in het Rijksmuseum in Kabul werden opgeslagen. Enkele jaren geleden bliezen Taliban-militanten, die in Afghanistan weer een strikte islamitische wet wilden invoeren, in de provincie Bamiyan twee oude reusachtige boeddhabeelden op omdat ze niet islamitisch werden geacht. Maar de aanslag op de archeoloog en vier medewerkers kwam totaal onverwacht.

Afghaanse en internationale archeologen hebben in 2009 in Mes Aynak duizenden beelden, manuscripten, munten en monumenten ontdekt. De overheid heeft gezegd dat alle antiek uit Mes Aynak zal worden opgegraven voordat de mijnbouw (kopererts door China) begint.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst, Boeddhisme
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk