Op vrijdag 1 juni wordt De Rotterdamse Dakenroute gelanceerd tijdens de Kennisdag van de Rotterdamse Dakendagen. De route, te downloaden via gratis app Rotterdam Routes, leidt je langs een aantal prachtige initiatieven voor het gebruik van de Rotterdamse daken, zoals de baanbrekende DakAkker op het Schieblock, een cocktailbar op het dak van het Groot Handelsgebouw, en het nieuwe Luchtpark op het dak van de Hofbogen. Ontdek het bruisende Rotterdamse daklandschap!

Waarom zijn daken zo belangrijk?

Rotterdam heeft 14,5 miljoen m² lege platte daken, waarvan 1 miljoen m² in het centrum. Voor de toekomstige stad is het nodig die daken te benutten. Anno 2017 wonen er namelijk circa 40.000 mensen in het centrum van Rotterdam – maar in 2030 zullen dat er naar verwachting zo’n 60.000 zijn. Steeds meer lege plekken in het centrum worden volgebouwd. De functies die hierdoor op straatniveau verdwijnen, moeten een plek krijgen op de daken. Zoals regenwater opvang en duurzame energieopwekking, maar ook daktuinen, woningen en rooftop bars.

Deze daken mag je niet missen

Luchtpark Hofbogen. Het dak van station Hofplein is met een lengte van 1,9 kilometer het langste dak van Nederland, verborgen achter de gele Luchtsingel. In de afgelopen jaren hebben er verschillende evenementen plaatsgevonden, zoals silent roof cinema Roffa Mon Amour, RYPP Wijnfestival en Motel Mozaique. Het dak is onlangs omgedoopt tot Luchtpark Hofbogen. Je kunt er van april tot oktober vanaf 10:00 uur ’s ochtends tot zonsondergang in het gras liggen, op één van de vijftig kunstschapen zitten, of een wandeling maken door de fruitboomgaard.

De DakAkker. De DakAkker ligt op het dak van het Schieblock. In 2017 werd dit dak verkozen tot ‘Het beste dak van Nederland’, en terecht! Het is het eerste oogstbare dak van Nederland. Er worden groenten, fruit, eetbare bloemen en kruiden verbouwd. De kleurrijke oogst wordt geserveerd in het dakrestaurant Op Het Dak. Er is ook een speciaal ‘Slimdak’ voor innovatieve regenwateropvang.

Het Rotterdamse Dakenboek en de Rotterdamse Dakendagen

De Rotterdamse Dakenroute is gebaseerd op ‘Het Rotterdamse Dakenboek, nieuw gebruik van dak en stad’ van Esther Wienese. Zij heeft tevens de Dakenroute ingesproken. De lancering van de route vindt plaats op de Kennisdag van de Rotterdamse Dakendagen op 1 juni. Dit gebeurt gelijktijdig met het verschijnen van de Engelstalige versie van Het Rotterdamse Dakenboek: Rotterdam Rooftops, taking resilience to a higher level. Tijdens de Dakendagen en alle zaterdagen in juni neemt Esther je ‘live’ mee de daken op.

Rotterdam Routes app

Met inmiddels 17 routes door heel Rotterdam, is er geen betere manier om de stad te verkennen. Noemenswaardige Rotterdammers, onder wie burgemeester Aboutaleb, nemen je aan de hand van hun verhalen mee naar de leukste plekjes in Rotterdam.

De Rotterdam Routes app is gratis te downloaden voor iOS en Android. Alle routes zijn beschikbaar in het Engels en Nederlands. Een aantal routes zijn naar het Chinees vertaald, en ook komen binnenkort enkele routes in het Duits beschikbaar. Voor meer informatie over de app kijk op www.rotterdamroutes.nl

De app is sinds de lancering in 2014 al meer dan 54.700 keer gedownload. Loop een keer mee en leer over de haven, de mentaliteit van ‘niet lullen maar poetsen’, mix aan culturen, rijke architectuur, jazz, daken of de heerlijkste restaurantjes van Rotterdam.

Categorieën: Natuur, Nieuws, Voedsel, Opmerkelijk, Milieu, Geluk
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk