Een team van de VN-Veiligheidsraad bestaande uit 26 diplomaten uit 15 landen heeft een bezoek gebracht aan de Rohingyavluchtelingen die in het niemandsland langs de grens met Bangladesh en Birma (Myanmar) vastzitten. De VN spreekt over een van de ergste vluchtelingencrises ter wereld ooit. Het Birmese leger en boeddhistische bendes brandden dorpen plat en verkrachtten vrouwen en vermoordden Rohingya mannen en jongens, waarna vanaf augustus 2017 meer dan 700.000 stateloze Rohingya naar Bangladesh op de vlucht sloegen.

De VN-afgevaardigden zullen vluchtelingen in de kampen van Bangladesh interviewen voordat ze naar Birma reizen en een ontmoeting hebben met leider Aung San Suu Kyi, die in het Westen is aangeklaagd omdat ze zich niet voor de Rohingya heeft uitgesproken.

De Raad dringt er bij Birma op aan de veilige terugkeer van de Rohingya mogelijk te maken en stappen te ondernemen om een einde te maken aan de decennialange discriminatie waarvan de stateloze moslimminderheid in het land met een boeddhistische meerderheid het slachtoffer is. Officieel zijn er al enkele gevluchte Rohingya naar Birma teruggekeerd, maar dat wordt door critici als een publiciteitsstunt van de Birmese regering beschouwd.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk