De Tibetaanse boeddhistische non en voormalig politiek gevangene Ngawang Tsomo (51), die zeven jaar gevangen zat na een oproep een eind te maken aan de Chinese overheersing van Tibet, is eind januari dit jaar aan de gevolgen van marteling en slechte leefomstandigheden in de gevangenis, overleden. Dat meldt Radio Free Asia op basis van bronnen. Vorig jaar verslechterde haar gezondheid.

De non werd na het verergeren van haar klachten naar een ziekenhuis in Phenpo Lhundrub gebracht, maar ze overleed in de hal van het gebouw tijdens het wachten op behandeling. De oorzaak van Tsomo’s dood was niet onmiddellijk duidelijk. Volgens bronnen is Tsomo gearresteerd in 1993 na deel te hebben genomen aan een vreedzaam protest in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. Een rechtbank veroordeelde haar tot zeven jaar gevangenisstraf.

Monnik vrijgelaten

De Tibetaanse monnik Gartze Jigme (41) is na het uitzitten van vijf jaar celstraf vrijgelaten. Hij was tot die straf veroordeeld wegens het schrijven en publiceren van politiek gevoelige onderwerpen. De monnik heeft een spreekverbod gekregen en mag zich in het openbaar niet uiten. Foto’s waarop te zien is hoe de monnik na zijn vrijlaten door familie wordt verwelkomd zijn door de Chinese autoriteiten van het internet verwijderd.

Een andere Tibetaanse monnik, Tashi Choeying, wonend in India, die al een jaar vermist werd na familiebezoek in Sichuan, de Tibetaanse Autonome Regio (TAR), is door de Chinese autoriteiten aangehouden en wordt op een onbekende plek vastgehouden, zo melden bronnen aan RFA. De monnik studeert aan het Ganden Jangtse college in India. Een andere gevangene, die eind 2017 werd vrijgelaten, wist de familie van deze monnik op de hoogte te stellen van diens arrestatie.

Bron RFA.

 

 

Categorieën: Mensenrechten, Nieuws
Tags: , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu