Als je voeling verliest met innerlijke stilte
Verlies je voeling met jezelf
Als je voeling verliest met jezelf
Verlies je jezelf in de wereld

Als we naar het nieuws kijken, dan zien we dat mensen wereldwijd steeds opnieuw met mekaar in conflict gaan op basis van taal, politieke voorkeur, nationaliteit of godsdienst. Al deze verschillen behoren helemaal niet tot onze natuurlijke originele kenmerken, maar ze zijn na onze geboorte door de maatschappij toegevoegd. Tijdens onze vroege jeugd hebben we van onze ouders en leraren allerhande concepten aangenomen waardoor we de anderen hebben leren verdelen in verschillende groepen en soorten. De meeste mensen zijn zich nog amper bewust van deze innerlijke stemmen, die steeds commentaar geven op alles wat er gebeurt. We leren te letten op de verschillen tussen mensen en zien de overeenkomsten volledig over het hoofd.

Deze stemmen in ons hoofd hameren niet alleen op de onderlinge verschillen tussen mensen of tussen groepen van mensen, maar bevestigen dikwijls een waardeoordeel over deze mensen. Er wordt op alles en iedereen een etiket gekleefd. Het is alsof er verschillende journalisten in ons hoofd zitten die niet kunnen ophouden met praten. Steeds de anderen bestempelen en beoordelen is niet alleen vermoeiend, maar schept ook een onderlinge afstand tussen mensen. Het laat minder ruimte in ons hoofd en hart voor wat de boeddhisten mededogen noemen. En het neemt bovendien onze eigen innerlijke rust weg.

De concepten die we hebben aangeleerd waren weliswaar nodig om onze persoonlijkheid op te bouwen in de maatschappij, maar spijtig genoeg zijn we meestal niet meer in staat om deze stemmen gedurende langere periodes stil te leggen. Tijdens de droomloze slaap en tijdens diepe meditatie zijn deze stemmen wél inactief. Dan is het helemaal stil. Dan is er alleen maar het pure zijn, innerlijke stilte. En kunnen we wél helder en zonder vooroordeel kijken.

Op vrijdag 23 februari 2018 is Jan Kersschot te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen.

Jan Kersschot (1960) beoefende jarenlang transcendente meditatie en las veel over yoga, advaita en boeddhisme. In zijn zoektocht naar een inzicht dat niet gebonden is aan een bepaalde cultuur, ontmoette hij Douglas Harding, die een heel eenvoudige maar universele boodschap verkondigde. Die ontmoeting gaf de aanzet tot het schrijven van zijn eerste boek, “Coming Home”. Later ontmoette hij ook nog Francis Lucille, Eckhart Tolle, Nathan Gill en Tony Parsons.

Hij schreef uiteindelijk meerdere boeken over nondualisme. Nondualisme is een verzamelnaam voor alle denkwijzen die het éne in het diverse zien. In het Nederlands zijn twee boeken uitgegeven bij Ankh-Hermes: ‘Eén Zijn’ en ‘Het is zoals het is’. Een nieuw boek over nondualisme verschijnt in 2018 in het Nederlands, Engels en Spaans.

Jan geeft lezingen in binnen- en buitenland (Londen, Amsterdam, Spanje, Japan) over nondualisme. Zijn benadering van nondualisme vindt inspiratie in verschillende tradities, zoals advaita en zenboeddhisme. Hij zegt: ‘Ik sta op spiritueel vlak niet hoger dan wie dan ook. Waar ik naar verwijs in mijn boeken is net datgene wat iedereen is. Mijn lezingen over nondualisme verwijzen niet naar het tijdelijke en het persoonlijke maar naar het tijdloze en universele. Niets of niemand wordt uitgesloten.’

Praktisch: Vrijdag 23 februari 2018 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk