Het is tegenwoordig een bekend verschijnsel tijdens bijeenkomsten en manifestaties. Je ziet geen gezichten meer maar alleen maar smartphones waarmee wordt gefilmd en gefotografeerd. Paus Franciscus had er deze week genoeg van toen hij tijdens een liturgische bijeenkomst op het Sint Pietersplein tegen honderden smartphones aan zat te kijken.

‘Van jullie wordt gevraagd jullie hart te verheffen tijdens de dienst, niet jullie smartphones’, sprak hij de gelovigen toe. De paus was duidelijk niet geamuseerd door het idiote gedrag van de menigte op het plein en riep gelovigen evenals bisschoppen, priesters en pelgrims op hun smartphones in hun zak en tas te laten zitten en niet langer opnamen te maken tijdens een eredienst. Hij zei dat het hem verdrietig maakte dat de liturgie als een spektakel wordt gezien dat moet worden vastgelegd. De paus is niet onbekend met sociale media en heeft veertien miljoen volgers op Twitter.

Bron BNN. Foto Pixabay.

Categorieën: Nieuws, Fotografie en film
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Paus Franciscus -‘verhef je hart, niet je smartphone’

 1. p.klene schreef:

  Ik ben blij dat ook de Paus reageert op die idiote manie om je telefoon elk moment van de dag vast te houden en op dat ding zitten vingeren of je leven er vanaf hangt. Al deze mensen keren zich af van de wereld om eredienst te bewijzen aan de computer GOD die zogenaamd de wereld met je verbind.
  Op de sportschool waar ik noodgedwongen twee keer per week tracht mijn lijf fit te houden zitten met regelmaat sporters(?) stil op het fitness apparaat met hun telefoontje te potelen. Ik zeg daar dan wat van en de telefoon potelaar is dan heel verbaasd , je houd een fitness toestel bezet waar ik m’n wrakke gewrichten en spieren op moet trainen om uit de rolstoel te blijven .Wil je alsjeblieft aan de koffietafel gaan zitten om te spelen met je telefoontje? Ze druipen dan toch wel af, ik kan een nogal harde stem hebben en ook zo overkomen.
  Overal op straat, in het verkeer, auto en fiets, snor en bromfiets rijden mensen verdwaast verkokerd kijkend op die stomme telefoon en verbazen zich nog dat ze medeweggebruikers dood rijden. Laat dat ding in je zak zitten als je aan het verkeer deelneemt of een eredienst met de Paus bijwoont en geniet daarvan
  — leef alsjeblieft—-
  Petra

 2. Ujukarin schreef:

  Franciscus heeft een goed punt, maar voor gebruik binnnen Dharmacentra blijft het schipperen. Ook omdat leraren/ressen soms hun teksten/notities ook op zo’n apparaat hebben staan (milieuvriendelijk) inplaats van uitgeprint op papier. Vuistregels die zich langzaamaan vormen zijn m.i.
  * Gebruik van apparaat voor communicatie met anderen kan gewoon niet, daarvoor kom je niet naar centrum/tempel/retraite (en mocht je in een ruimte met anderen zitten dan schoffeer je die ook omdat de buitenwereld blijkbaar belangrijker is dan die anderen)
  * Gebruik van apparaat als je geheel op jezelf bent (‘tussenuur’) voor pakweg tekst lezen of spelletje doen, zal per geval moeten worden beoordeeld.

  Doch het zijn vuistregels, strakkere formulering van de 2e bullet waar het echt alleen voor tekstlezen zou mogen en dan ook nog in relatie met het doel van de retraite/aktiviteit komt ook voor. Maar (retraite-)centra die zelfs lerarenressen dwingen om alles op papier uit te printen omdat meenemen van apparaat naar studenten toe als meten-met-2-maten klinkt zijn echt in de minderheid en schieten m.i. ook te ver door.

  With folded palms,