Aanstaande zondag zendt de boeddhistische omroep een documentaire uit  over een indrukwekkende tocht. Cees Nooteboom ging op pelgrimage in Japan en schreef daarover het boek Saigoku. In deze documentaire verhaalt hij, terug van de reis, over zijn tempeltocht rond Kyoto.

De romanschrijver en reiziger noemt het één van zijn meest indrukwekkende tochten: de Japanse pelgrimage Saigoku. Santiago de Compostella mag dan immens populair zijn, vergeleken bij de Saigoku is de Spaanse wandelroute kinderspel. Niet netjes op een lijntje tussen A en B, maar als een spinnenweb bevinden de 33 boeddhistische tempels zich rondom de stad Kyoto, wat de tocht tot een ware puzzel maakt. De westerse pelgrim wordt geconfronteerd met de onleesbare plaatsnamen en vertrektijden, eindeloze tempeltrappen en onbekende symboliek.

Cees Nooteboom, foto Wikimedia.

Cees Nooteboom, foto Wikimedia.

Nootebooms aantekeningen van zijn reis bleken bij terugkomst al net zo raadselachtig als de symbolen en rituelen die hij in de tempels aantrof. Hij doet de hele tocht later nog eens over. Vanuit Kyoto treedt hij dan in de voetsporen van ontelbare Japanners, die op zoek gingen naar troost, goede raad en inspiratie. In één van de tempels hervindt hij de monnik die al eeuwen in dezelfde boom zit, en in een ander de vijver waar de Japanse dichter Basho zijn bekendste haiku-gedicht schreef. Cees Nooteboom voegt daar in deze documentaire zijn eigen poëzie aan toe.

In deze documentaire vertelt Nooteboom over zijn ervaringen, puttend uit belangrijke fragmenten van Saigoku, het boek dat hij samen met zijn partner, de fotografe Simone Sassen, maakte. Regisseur Pat van Boeckel reisde af naar Japan en maakte deze reis vanuit het perspectief van Nooteboom. In Cees Nooteboom, Pelgrim in Japan wordt de kijker reisgenoot op hun pelgrimage. Welke vergezichten doemen op vanaf de glibberige bergtoppen? En wat beweegt de ontelbare pelgrims op hun eenzame reis?

Regie: Pat van Boeckel.

Een tocht langs 33 tempels
Uitzenddatum: Zondag 19-1-2014 14:00 – 14:30 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 25-1-2014 10:00 – 10:30 ned. 2

 

Categorieën: BOS-tv en radio, Achtergronden, Boeddhisme, Media, Zen
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Cees Nooteboom, pelgrim in Japan

  1. Sjoerd schreef:

    Zenherfst

    Cees loopt als pelgrim
    Basho roert in de vijver
    een vallende monnik.