Er is iets merkwaardigs gaande, ik vertrouw de boel niet. In China hebben de autoriteiten een deel van het land vrijwel afgesloten van de buitenwereld, het maatschappelijk leven in grote steden lamgelegd, om een uitbraak van het nieuwe coronavirus te voorkomen. Bedrijven zijn gesloten en de mensen in die gebieden zitten thuis. Als ze de straat opgaan dragen ze mondkapjes.

Media kleppen elkaar als papagaaien na en laten beelden zien van de afgesloten steden, drukke ziekenhuizen, en vliegtuigen waarmee Chinees medisch personeel wordt ingevlogen. De Chinese autoriteiten worden door hun buitenlandse collega’s geroemd om de getroffen maatregelen, het isoleren van tientallen miljoenen mensen. En buitenlandse bedrijven zijn nu al begonnen met klagen dat ze hun producten niet naar China kunnen verschepen.

In China zijn nu ongeveer 6000 mensen van de ruim 1 miljard besmet met het virus. Een deel ervan is opgenomen in ziekenhuizen. Het klinkt crue om het te zeggen, mijn oudste zuster is zelf in 2012 in Nederland overleden aan griep- zij had een zwakke gezondheid door het roken van 2 pakjes sigaretten per dag, maar het aantal mensen dat aan het coronavirus wereldwijd is overleden, ligt op een paar honderd. In China tegen de 200, meest zwakke en zieke ouderen. Het is een te verwaarlozen aantal.

Nee, dan was het in de winter van 2018/2019 toch heftiger in Nederland. In het griepseizoen van 2018/2019 stierven ruim 2.900 personen volgens officiële cijfers meer tijdens de griepepidemie dan verwacht. Het is waarschijnlijk dat deze ‘oversterfte’ samenhangt met de griep. Deze oversterfte is een stuk lager dan in 2017/2018, toen de hoogste oversterfte sinds de start van de monitoring (in 2009) is waargenomen. In 2018 zijn volgens de CBS Doodsoorzakenstatistiek 1.207 mensen (513 mannen en 694 vrouwen) overleden met influenza als onderliggende doodsoorzaak. Veruit het grootste deel van deze sterfgevallen (96%) betrof mensen boven de 60 jaar. Deze cijfers geven echter een onderschatting, omdat influenza niet altijd wordt gemeld als onderliggende doodsoorzaak.

Rutte en zijn ministers isoleerden geen steden, sloten geen winkels en restaurants, ook het carnaval ging door, terwijl het aantal sterfgevallen door de griep in die jaren veel meer was dan nu wereldwijd door het nieuwe coronavirus. Okay, zult u zeggen, het valt in China en andere landen relatief mee met de sterfte dankzij de genomen maatregelen van de Chinese autoriteiten. Dat is niet waar- het coronavirus is daar al sinds december actief, nog voordat steden werden afgesloten. De meeste mensen die ziek werden genazen vanzelf weer.

Dus de vraag is: Wat is er nu werkelijk aan de hand in China. Wat zijn de autoriteiten daar werkelijk op het spoor gekomen waardoor ze tot isolatie van miljoenen Chinezen zijn overgegaan. Dreigde er een binnenlandse opstand? Wie zijn die doden? Wanneer komt de export van onze producten  naar China weer op gang?

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of te twijfelen aan het nu.

Categorieën: Joop Hoek, Gezondheid, Media, Columns
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Het jaar 2020 – dag 30 – virusisolatie?

 1. Shika schreef:

  Ik ben het eens met Joop dat er een massahysterie aan het uitbreken is, maar ik wil zijn opvatting wat nuanceren.
  In Nederland krijgen gemiddeld 500000 mensen de griep. Gemiddeld sterven er 2000 aan. Volgens de cijfers zou in Nederland 1 op de 250 overlijden aan griep.
  In China zijn momenteel 6000 mensen besmet en er zijn er 200 aan overleden. Dat is 1 op 30.
  Het Coronavirus is lokaal uitgebroken,dus ik denk dat je het cijfer van 1 miljard mensen niet kan gebruiken.
  Stel dat het Coronavirus in Nederland zou uitbreken en 600000 mensen zouden het krijgen (in Nederland wordeen mensen tegen griep ingeënt en het Coronavirus schijnt besmettelijker te zijn dan griep, vandaar een hoger cijfer), dan zouden er 20000 mensen overlijden.

  Tegen het Coronavirus is geen behandeling mogelijk momenteel, alleen het toedienen van zuurstof. Tegen griep overigens ook niet.

  De export van China naar andere landen lijkt ook af te nemen. Ik denk dat de Action er behoorlijk last van gaat krijgen. Vanuit Aliexpress ligt de boel ook voor een groot gedeelte plat naar mijn idee. Ik krijg berichtjes van leveranciers dat de leveringen later gaat worden vanwege de drukte (jaja).

  En Joop, dat mondkapje van jou gaat niet werken. Dat houd alleen stof tegen en geen virussen.

 2. Shika schreef:

  Volgens de nieuwste cijfers zijn er nu rond de 10000 gevallen (verdacht 15000) waarvan 213 zijn overleden en 171 genezen.
  Dan wordt het rekensommetje dat ongeveer 1 op de 50 mensen overlijden aan het Coronavirus. Gezien het verloop zal aantal mensen dat overlijdt lager worden in verhouding.
  Als in Nederland 600000 mensen besmet raken zouden er gezien de huidige cijfers hypotethisch 12000 aan overlijden.

  Joop Hoek: Rekensommetjes zijn aannames, het gaat om de praktijk van het aantal doden. Door het afgrendelen van delen van China, het stilleggen van im- en export, dreigt er geen virus epidemie maar een gedeeltelijke ineenstorting van de westerse economie.