Van de week probeerden we de vegetarische gehaktballetjes in satésaus van Unox, ontstaan uit een samenwerking met de Vegetarische Slager. Bonuspunt voor Unox: de vega-skeptische dochter vond de balletjes lekker. Hoewel de balletjes in structuur erg op vlees lijken en prima smaken, is de satésaus helaas veel te zout en te zoet. Eigenlijk zoals satésaus uit de winkel altijd smaakt en waarschijnlijk de meeste soepen en sauzen en kant-en-klaar maaltijden. Voor zover ik dat kan beoordelen op basis van sporadisch proeven. Dat is jammer voor de balletjes van Unox, want lekkere satésaus maken is helemaal niet moeilijk.
Men neme een eetlepel olie, fruit een klein gesnipperd uitje, eventueel een teentje knoflook uit de knijper erbij, wat Indische kruiden naar smaak (bij voorbeeld koenjit, ketoembar, sereh, laos, djinten en/of djahé), eventueel wat sambal als je van pittig houdt, een flinke schep pindakaas (liefst eentje zonder toegevoegde suiker), even roeren, en dan zoveel water toevoegen tot de saus de juiste dikte heeft. Op laag vuur nog even aan de kook brengen, bij twijfel of de ui al gaar is even nog een paar minuutjes laten doorkoken, en op smaak brengen met een scheut ketjap en eventueel nog een drupje citroensap of scheutje azijn. Waarschijnlijk is de saus nu al zout genoeg door het zout in pindakaas en ketjap, anders nog een snufje zout toevoegen. Op basis van ingrediënten die de meesten van ons standaard wel in huis hebben, en het maken van de saus kost nauwelijks meer tijd dan het opwarmen van saus uit een potje of pakje. Lekker met gekookte of gestoomde groente en rijst. Met eventueel nog wat (cassave) kroepoek erbij een complete maaltijd, ook zonder ballen. En een restje pindasaus wordt de volgende dag in een handomdraai een portie pindasoep (doe er wat hete groentebouillon bij, klaar!).
Maar eigenlijk wilde ik het hier hebben over guacamole. Ik ben dol op avocado, eet ze wel eens als lunch of in de salade, in combinatie met bijvoorbeeld geroosterde pijnboompitten.
Belangrijk is dat de avocado’s goed rijp zijn. Dat betekent: avocado’s kopen en gebruiken op het moment dat ze rijp geworden zijn op de fruitschaal (naast bananen leggen schijnt het proces te versnellen).
Ik heb al vele guacamolerecepten geprobeerd, maar geef toch de voorkeur aan een eenvoudig recept zonder pepers en specerijen waarbij de smaak van de avocado’s beter tot zijn recht komt. Gekregen van een Mexicaanse vriendin.
Een combinatie van groente uit de oven, een frisse salade, en guacamole is een complete maaltijd. Ook lekker met tortillachips en iets chili-con/sin carne-achtigs.
Ingrediënten (hoofdmaaltijd 2 personen): 2 rijpe avocado’s, 1 sjalotje, 1 teen knoflook, 1 tomaat, snufje zout, ½-1 eetlepel sap van limoen of citroen.
Maak de avocado open door met een mes rondom in te snijden, de helften van elkaar te halen, de mespunt in de pit te prikken en de pit zo los te wrikken, wat gemakkelijk gaat bij een goed rijpe avocado. Schep nu met een eetlepel het vruchtvlees uit de schil. Prak. Er mogen nog stukjes in zitten. Meng met een heel fijn gesneden sjalotje, knoflook uit de knijper, en tomaat in kleine blokjes gesneden. Voeg naar smaak nog wat zout en limoen- of citroensap toe. Klaar!
Groenten uit de oven: meng in een kom stukken winterwortel, knolselderij, aardappel, zoete aardappel, pastinaak, pompoen, ui etc. met wat zout, eventueel kruiden (rozemarijn is lekker) en een scheut olijfolie, en bak ca. 30 minuten in de oven op 200 graden. Voel of alles gaar is en bak eventueel nog even tot de groente bruine randjes krijgt.
De foto van de satésaus is helaas mislukt. Op de foto zoete aardappel uit de oven met guacamole en een bladje koriander.