Vijf jaar nadat de bekende boeddhistische monnik Tenzin Delek rinpoche in een Chinese gevangenis stierf, zijn er nieuwe beperkingen opgelegd aan Tibetanen in zijn geboortestad Lithang om te voorkomen dat ze de gebeurtenis herdenken. Tenzin Delek stierf op 12 juli 2015, terwijl hij een levenslange gevangenisstraf uitzat die was opgelegd in een volgens mensenrechtenorganisaties onrechtvaardig proces.
De oproepen voor zijn vrijlating kwamen van binnen Tibet, waar 40.000 mensen een petitie ondertekenden waarin een nieuw proces werd geëist, en in het buitenland, waar Tibetaanse aanhangers over de hele wereld voor hem pleitten. Bronnen die anoniem wilden blijven, informeerden International Campaign for Tibet (ICT) dat de Tibetanen in Lithang nu het bevel kregen om niet deel te nemen aan openbare evenementen op 12 juli, waaronder het branden van wierook, het voorstaan van de godheden, het rondlopen zonder enige reden, het verzamelen in het openbaar of het sturen van foto’s op WeChat. Er waren waarschuwingen voor ongespecificeerde “gevolgen” voor iedereen die de beperkingen overtrad.
Tenzin Delek rinpoche werd door de Dalai Lama erkend en werd in Tibet bekend door zijn sociale werk, waaronder het bouwen van medische, educatieve en religieuze instellingen. Na zijn dood ontsnapte Tenzin Delek rinpoche’s nichtje, Nyima Lhamo, uit Tibet in ballingschap. Sindsdien heeft zij zich ingezet voor de zaak van haar oom en voor de mensenrechten en de godsdienstvrijheid in Tibet, onder meer door rechtstreeks met president Trump te spreken.
In een videoboodschap aan ICT over de vijfde sterfdag van haar oom zei Nyima Lhamo dat hij 13 jaar lang in de gevangenis heeft moeten lijden terwijl hij bleef volhouden dat hij niets had gedaan dat in strijd was met de Chinese wetten. Ze drong er bij de internationale gemeenschap op aan om namens hem gerechtigheid te zoeken.
In 2002 beschuldigden de Chinese autoriteiten de monnik ten onrechte van een bomaanslag in een park en veroordeelden hem vervolgens tot de doodstraf, later teruggebracht tot een levenslange gevangenisstraf, na een oneerlijk proces waarin hem een onafhankelijk juridisch adviseur werd geweigerd. Lobsang Dhondup, die voor dezelfde misdaad werd veroordeeld, werd in 2003 geëxecuteerd, ondanks de belofte van de Chinese regering om eerst een onderzoek in te stellen.
In 2015 zeiden Chinese ambtenaren dat Tenzin Delek in de gevangenis was gestorven aan een hartaanval. Nyima Lhamo en haar familieleden protesteerden tegen het feit dat hen het recht werd ontzegd om zijn lichaam te zien, waarbij Nyima Lhamo zelfs zelfmoord probeerde te plegen voordat ze uiteindelijk kortstondig toestemming kregen.
Rinpoche’s lijk werd zonder autopsie gecremeerd en zijn familie kon geen fatsoenlijke begrafenis houden. “Het is daarom dat de Chinese regering bang voor hem was, en daarom hebben ze hem en zijn assistent Lobsang Dhondup vastgehouden”, zei Nyima Lhamo tijdens een bijeenkomst in 2019 om de religieuze vrijheid te bevorderen. “De onmenselijkheid van de Chinese regering kan worden gezien door het feit dat zelfs wij, zijn familie, niet de kans kregen om de laatste riten voor hem te doen volgens de Tibetaanse boeddhistische traditie,” voegde Nyima Lhamo eraan toe.
Bron www.savetibet.org