NU’91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden organiseert vandaag , houdt aanstaande woensdag, 19 augustus, een ZorgEstafette om een signaal af te geven richting de politiek. Dit omdat zorgprofessionals vinden dat ze ondergewaardeerd worden en niet serieus worden genomen. Dit gevoel werd nog eens extra bevestigd toen Kamerleden afgelopen woensdag niet terugkeerden na de schorsing van het coronadebat voor een hoofdelijke stemming. Het doel van die door Geert Wilders van de PVV ingediende motie was om extra geld vrij te maken voor zorgmedewerkers. Doordat er met opzet te weinig Kamerleden terugkeerden, kon niet worden gestemd.
Stella Salden, voorzitter van NU’91: “Sinds het voorval merken we dat de boosheid en onrust onder de beroepsgroep verder toeneemt. Logisch, want al maanden vormen zij de spil in het oplossen van een maatschappelijk probleem. Met het toenemend aantal besmettingen begint ook de druk op hen weer toe te nemen. Zij hebben amper de tijd gehad om op te laden na de eerste piek. De toegezegde bonus laat op zich wachten en een eerder ingediende motie voor structureel meer waardering is tot drie keer toe door de coalitiepartijen verworpen. Daarnaast lopen sommige zorgprofessionals het risico dat zij volgend jaar worden gekort op hun toeslagen, omdat zij tijdens de eerste piek te veel extra uren hebben gewerkt.”
Tijd voor actie
Volgens de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden moet er nu echt iets veranderen. “Voor de corona-uitbraak, stond het salaris al niet in verhouding met de risico’s en de zwaarte van het vak. Zorgprofessionals ervaren een hoge belasting en werkdruk. Er zijn grote personeelstekorten. Een crisis als deze heeft laten zien dat hun eigen veiligheid niet altijd gewaarborgd is. Als er dan nog zoiets in de politiek voorvalt, kun je je voorstellen dat de frustratie onder deze beroepsgroep groeit. Dit is de zoveelste teleurstelling voor deze groep. Het gebrek aan waardering was al eerder merkbaar, maar wordt voor hen hierdoor nog eens extra benadrukt.”
Wandelend naar politiek Den Haag
Daarop besloot de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden om in actie te komen. Vanuit de gedachte: ‘Als de coalitie wegloopt voor de zorg, loopt de zorg wel zelf naar de politiek toe’, wordt er een ZorgEstafette gehouden. Deze start om 09.30 uur voor het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg 2 in Den Haag. Vanuit daar gaan verschillende groepen met zorgprofessionals al lopend langs diverse zorginstellingen. De lengte van de estafette is ongeveer zeven kilometer. Uiteindelijk komt de laatste groep bijeen op Het Plein 18 voor Café Berger.
Wulf zegt
Vinden dat men te weinig verdiend is gebaseerd op het loon en het zwoegen te vergelijken met dat in andere branches. Niet omdat men er niet van zou kunnen eten of op vakantie zou kunnen of het lekkende dak er niet mee gerepareerd zou kunnen worden. Geld erbij helpt tegen slachtoffergevoel? Tijdelijk, de andere branche krijgt ook weer loonsverhoging. Een aardige is soms ook weleens om te kijken of die andere branche waar men zich mee vergelijkt misschien niet buitensporig verdient?! Hoe is het gekomen dat het gevoel van waardering alleen ervaren lijkt te wordt door euro’s? Jammer dat mijn grote waardering voor zorgpersoneel vanwege hun dienstbare werk, vakmanschap, naastenliefde, mijn applaus, blijkbaar minder waarde schijnt te hebben. Euro’s moeten er komen. Het zit inmiddels in dé mens. Is dat het waar we het voor doen?