Milieudefensie organiseert op zaterdag 29 augustus een manifestatie waarbij mensen die zich zorgen maken over de kwaliteit en omvang van de vee-industrie op het Malieveld in Den Haag samen het woord MEGAzat vormen. Vanuit hoogwerkers zal de totstandkoming van het woord te volgen zijn voor pers. De demonstratie vindt in Den Haag plaats om de politiek te laten zien dat burgers een beleid eisen dat verdergaande industrialisering van de veehouderij stopt om schade aan natuur, milieu en klimaat te stoppen.
Nederland telt 120 miljoen landbouwdieren. Nergens houden we meer dieren per hectare landbouwgrond dan in Nederland. Vele van deze dieren staan in megastallen, kunnen niet wroeten en zien vrijwel geen daglicht. De Nederlandse vee-industrie veroorzaakt een mestoverschot, luchtvervuiling, stank en antibioticaresistentie. Daarnaast legt de grootschalige teelt van veevoer beslag op landbouwgrond en is de sojateelt in Zuid Amerika verantwoordelijk voor massale ontbossing, uitputting van de bodem en vervuiling door landbouwgif en landroof.
‘Deze manier van veeteelt heeft weinig te maken met landbouw en het wordt alleen maar erger. De huidige schaalvergroting in de melkveehouderij toont aan dat koeien de varkens en kippen achterna gaan’, zegt Jacomijn Pluimers, campagneleider duurzaam voedsel van Milieudefensie. “Koeien verdwijnen uit de wei in megastallen en de maatschappelijke onrust groeit.‘
Behalve dat de actievoerder het woord MEGAzat vormen spreken op het grote podium een voormalig GGD arts over de gezondheidseffecten van de veehouderij, een wetenschapper vertelt over de milieuproblemen en Nicoline Smalbraak, filosoof en ex-bewoner van het TV- programma Utopia geeft haar beschouwing op de vee-industrie. Na de presentaties geven Rik Grashoff (Tweede Kamerlid voor GroenLinks) en Christine Teunissen (Eerste Kamerlid voor Partij voor de Dieren) hun reacties.
MEGAzat is een samenwerking tussen Milieudefensie en ‘We zijn het MEGAzat’.
Waar: Malieveld Den Haag
Wanneer: 29 augustus / 13 uur – 16 uur
Hanneke zegt
Heel goed zo’n actie. helaas woon ik te ver weg om erbij aanwezig te kunnen zijn. Maar wat ik wel gelijk weer denk is: Zolang er vraag is naar deze producten zal je het niet tegen houden. Dit soort acties zeker nodig maar wij consumenten hebben ook een ( grote) verantwoordelijkheid. Men zegt altijd dat biologisch eten te duur is. Maar de prijzen van deze producten zijn weer een beetje normaal. Niet te doen voor mensen met een uitkering? Ik heb het gedaan met 70% van het minimum. Tja geen vlees. Groenten uit de buurt, geen exotische vruchten, en ook de groenten van het seizoen. De winkelier is ook best bereid mee te denken. Vaak is iets afgeprijsd omdat de datum verloopt. Brood van een dag uit met 50% korting.Maar gewoon te gebruiken. Het was voor mij ook een sport. En ik wist waar ik het voor deed.