Volgens de mensenrechtenorganisatie Free Tibet is China in het door haar bezette Tibet bezig de traditionele landbouw en het oorspronkelijke leven van Tibetaanse nomaden te vernietigen. Nomaden worden gedwongen om naar stedelijke nederzettingen te verhuizen. Traditionele landbouwmethoden worden vervangen. De VN beweert dat het landbouwbeleid van China in Tibet wetenschappelijk onjuist is.
Tibetaanse nomaden worden geconfronteerd met armoede, werkloosheid en sociale uitsluiting als hun huidige manier van leven wordt aangetast. Het hoeden van Jaks en ander vee, op deze wijze leven, vindt in Tibet al eeuwenlang plaats. De herders weten met hun uitstekende kennis van het landschap op het Tibetaanse plateau, het beste grasland te vinden voor hun dieren en ondersteunen op die wijze hun families en gemeenschappen. Sinds de vroege jaren negentig heeft China volgens Free Tibet getracht deze manier van leven te vernietigen.
Meer dan een miljoen Tibetaanse zijn gedwongen verhuisd naar barakken in stedelijke nederzettingen. De nomaden, losgescheurd uit hun traditionele leven, worden geconfronteerd met armoede, werkloosheid en sociale uitsluiting. China wil elke herder in Tibet zijn land afpakken en naar stedelijke gebieden hebben verplaatst voor het einde van 2014.
Bescherming van het milieu
China rechtvaardigt haar beleid – bekend als ’tuimu huancao’ – door te beweren dat graslanden moeten worden beschermd tegen overbegrazing. Maar traditionele Tibetaanse landbouwtechnieken beschermen de graslanden al honderden jaren. Onafhankelijke deskundigen hebben aangetoond dat het beleid van China wetenschappelijk niet gerechtvaardigd is. Zodra de graslanden zijn ontruimd door de nomaden, is het Tibetaanse land bereikbaar voor exploitatie door Chinese bedrijven. Tibet is rijk aan natuurlijke hulpbronnen, waaronder goud, koper en water (voor hydro-elektrische stroomopwekking). Mijnbouwbedrijven en dammen hebben landbouwers in veel gebieden vervangen. Tibetanen protesteren vaak tegen de gevolgen van mijnbouw en de vernietiging van het milieu, hetgeen vaak leidt tot een gewelddadige reactie van de Chinese veiligheidstroepen (zie video hieronder).
Veel nomaden, die slecht opgeleid zijn en niet in staat zijn om informatie juist te interpreteren, laten zich van hun land verdrijven door middel van bedrog, bedreigingen en omkoping. Tibetanen die hun bezorgdheid kenbaar maken over het gevoerde beleid kunnen, ook na een vreedzaam protest, worden gearresteerd, gevangengezet en zelfs gedood door veiligheidstroepen – net als Norpa Yönten, een 49 jaar oude herder die gedood werd tijdens een massale beschieting door Chinese veiligheidstroepen in januari 2012.
Verplaatste gezinnen kunnen worden gedwongen driekwart of meer van de kosten van hun nieuwe, kwalitatief mindere huisvesting te betalen waardoor ze in de armoe terecht komen en niet in staat zijn om hun vee of gezinnen te voeden. Beroofd van hun traditionele levensonderhoud, hebben nomaden zelden de vaardigheden om te leven in een stedelijke omgeving. Ze zijn ook niet in staat om te concurreren met stedelijke Tibetanen of Han-Chinese immigranten, en hopeloos verstoken van de arbeidsmarkt. Economisch gemarginaliseerd, kunnen nomaden worden behandeld als criminele verschoppelingen en krijgen de schuld voor diefstal en andere sociale problemen.
Free Tibet bracht de kwestie van landjepik en het gedwongen verkassen naar stedelijke barakkenkampen aan bij de speciale rapporteur van de Verenigde Naties in 2010. Na een bezoek aan het land, stemde hij in met Free Tibet bevindingen, waarin staat dat huidige beleid een mislukking is en nomaden gedwongen worden hun land te verlaten zonder uitzicht te hebben op ander werk en ongetraind, zonder moderne vaardigheden, worden binnengeleid in de moderne beroepsbevolking.
Bron Free Tibet. Video Machinegeweren gebruikt tegen vreedzame demonstranten.