• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – aardappelgnocchi

Refreshing Earth of the Heart – aardappelgnocchi

3 oktober 2020 door Refreshing Earth of the Heart

Soms word ik een beetje moe van deze wereld met z’n multinationals die vooral hun best lijken te doen om zo veel mogelijk winst te maken en hun aandeelhouders tevreden te houden. Ze verkopen ons voor veel geld (en met een ruime winstmarge) producten waar bijna niks in zit – maar wel allerlei toegevoegde chemicaliën. Als consument hebben we de macht om verandering te bewerkstelligen, maar de krachten die het systeem bij het oude houden zijn groot. Denk aan de wapenlobby in de VS, de autolobby en de boerenlobby in Brussel, de olielobby, en al die andere lobbygroepen die er voor zorgen dat kwalijke praktijken waar geen weldenkend mens achter kan staan toch in stand worden gehouden.

Aardappels, schets Jana.
Aardappels, schets Refreshing Earth of the Heart.

Vandaag een lekker antiglobalistisch recept met slechts drie ingrediënten. Haal de aardappels bij voorkeur direct bij een biologische boer of een zorgboerderij waar mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ het werk doen. Voor meel van granen uit de regio kun je terecht bij een molen in de buurt.

Ingrediënten (voor 3 grote of 4 kleinere eters als hoofdgerecht of 6 personen als voorgerecht):

  • Ca. 1 kg aardappels (geschild gewogen)
  • 200 gram tarwebloem plus nog wat meer om te bestuiven
  • 2 theelepels zout
  • Pesto of saus naar keuze, versgemalen peper, basilicumblaadjes en/of goede olijfolie.

Kook de geschilde en in stukken gesneden aardappelen in ca. 15 minuten (afhankelijk van de grootte) net gaar en giet ze af. Laat nog even nagaren op heel laag vuur met de deksel op de pan. Stamp er vervolgens puree van met 1 theelepel zout. Laat een beetje afkoelen en kneed er vervolgens met de handen 200 gram bloem doorheen, tot een soepel, elastisch deeg ontstaat.

Neem telkens een pluk van het deeg en rol er op een met meel bestoven aanrecht rolletjes van van ca. 1,5 cm dik (een vinger dik). Snij deze in stukjes van ca. 2 cm. Je kunt er nu met de duim een kuiltje in drukken. Leg de gnocchi op een met meel bestoven plank, druk ze eventueel nog wat in vorm zodat ze straks bij het koken niet uit elkaar vallen.

Gnocchi rauw
Gnocchi rauw

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook met wat zout en zet een schaal of borden in de oven op 50 graden om voor te verwarmen. De gnocchi worden in kleine porties gekookt en na het koken kunnen ze in de oven warm worden gehouden tot alles klaar is.

Laat telkens 20-25 gnocchi in het kokende water glijden. Ze zakken naar de bodem. Zet het vuur hoger. Na ca. 2 minuten komen de gnocchi bovendrijven en zijn ze gaar. Schep ze uit het water, laat even uitlekken, houd ze warm in de oven, en ga door totdat alle gnocchi gekookt zijn.

Gnocchi olijfolie basilicum
Gnocchi olijfolie basilicum

Serveer met een scheutje goede olijfolie, een paar blaadjes basilicum, en wat versgemalen peper of met een pesto of saus naar keuze. Bij voorbeeld de hazelnoot-rucolapesto   van ca. 50 gram licht geroosterde hazelnoten, 75 gram rucola, scheut olijfolie, scheut walnotenolie, snuf zout en sap van ½ citroen (zie ook link).

Overgebleven gnocchi kunnen de volgende dag in de salade. Ik vond ze de volgende dag nóg lekkerder.

Gnocchi pesto
Gnocchi pesto

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Economie, Natuur, Voedsel Tags: aandeelhouders, bio boer, molen, multinationals, Refreshing Earth of the Heart, winst

Lees ook:

  1. Jana- Aardappelgnocchi
  2. Refreshing Earth of the Heart – Aardappelgnocchi
  3. Refreshing Earth of the Heart – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies
  4. Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 19 augustus 2022 - 21 augustus 2022
    Retraite weekend | Vreugde van zijn: gelukkig zijn | Live | 19-21 aug
  • 22 augustus 2022 - 26 augustus 2022
    3-daagse boeddha vakantie
  • 26 augustus 2022 - 28 augustus 2022
    Retraite weekend | Liefde en Compassie voor jezelf en anderen | Live| 26-28 aug
  • 29 augustus 2022
    Discovering Buddhism open Class
  • 30 augustus 2022
    Inloopavond Maitreya instituut Amsterdam
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Boekbespreking – Vrije staatkundige stellingen

    Erik Hoogcarspel - 17 augustus 2022

    De “Vrije staatkundige stellingen” ademt de sfeer van de moderniteit, de sfeer die het meest treffend werd verwoord door René Descartes, die 15 jaar daarvoor was overleden. Alles wat werkelijk is, is redelijk en alles wat redelijk is, is werkelijk.

    De rafelkant van onze democratische rechtsstaat – deel 2

    Kees Moerbeek - 14 augustus 2022

    De belangrijkste taak van de rechtvaardige, ‘wiel-draaiende vorst (de rājā cakkavattī) is het opheffen van armoede, die leidt tot diefstal en ander moreel wangedrag. De manier om criminaliteit te bestrijden is niet wreder straffen en de wet strikter toe te passen, maar mensen een gelegenheid en een perspectief bieden om op een eerlijke manier hun brood te verdienen. Hebben de mensen een acceptabele levensstandaard dan berokkenen zij anderen geen kwaad en zal het land vrede en rust kennen.

    De rafelkant van onze democratische rechtsstaat – Deel 1

    Kees Moerbeek - 7 augustus 2022

    De auteur signaleert een onontkoombare overgang naar een staatsgrenzen overstijgende vervlechting van belangrijke leefomstandigheden op economisch, cultureel, klimatologisch en technologisch gebied. Het verlies van houvast dat dit veroorzaakt valt samen met het verlies van de bescherming door de verzorgingsstaat. Dit wordt verergerd door de onverschilligheid in leidende politieke en economische kringen ten opzichte van de onzekerheid die de veranderingen oproepen. De weerstand die dit alles opwekt neemt op veel plaatsen onder invloed van populistische en autoritaire bewegingen ‘de vorm aan van een afwijzing van anderen, andersdenkenden en andersverschijnende mensen.’

    Woef hé…een signalering

    Erik Hoogcarspel - 4 augustus 2022

    Georg Luck (1926 – 2013) was hoogleraar aan de Universiteit in Baltimore, Verenigde Staten in de klassieke cultuur en talen. Aan het einde van zijn carrière heeft hij op verzoek van een collega een studie uitgevoerd naar een heel aparte groep van filosofen, de cynici. Het wordt cynicus is afgeleid van “hond”, kynos. Deze “honden” predikten voor het volk en leidden talentvolle leerlingen op.

    De kinderen hebben nu rust nodig. Over ouderverstoting.

    Rob van Boven en Luuk Mur - 2 augustus 2022

    De kinderen waren 5 en 4 jaar toen de moeder vertrok met de kinderen. Ze wilde niet langer als slaaf behandeld worden door haar man. De kinderrechter besliste dat het woonverblijf bij moeder was, er kwam een bezoekregeling met vader en er werd opgelegd dat de ouders mee zouden doen aan ouderbemiddeling. De bemiddeling werd geen succes en ook een tweede en derde poging mislukte. Toen kwam er een melding bij Veilig Thuis door de vrijwillige jeugdhulpverlening.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Grote twijfel, kleine verlichting
    • Het jaar 2022 – dag 230 – jatten
    • Piraterij met het mes tussen de tanden
    • Vat het nu, vat het onmiddellijk
    • Chinees zero-corona-beleid vergroot onrust in Tibet

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens