Vandaag vond het hoger beroep in de rechtszaak voor gezonde lucht plaats dat Milieudefensie tegen de Nederlandse Staat heeft aangespannen. De advocaat van Milieudefensie betoogde dat de staat bij lange na niet genoeg doet om de luchtkwaliteit te verbeteren en onze gezondheid te beschermen. Een groep belangstellenden, waaronder luchtwachters die zich in het hele land inzetten voor de betere luchtkwaliteit, woonde de zitting bij.
Tijdens het hoger beroep stelde advocaat Phon van den Biesen namens Milieudefensie voorop dat jaarlijks 20.000 mensen doodgaan als gevolg van slechte luchtkwaliteit. “De overheid beschermt ons bij lange na niet genoeg tegen luchtvervuiling, al 15 jaar niet. Hiermee schendt de overheid het mensenrecht op gezondheid. Maar de Staat kan niet zijn verantwoordelijkheid afschuiven door telkens naar toekomstig beleid te wijzen waarin gezonde lucht dan meer centraal zou gaan staan. Er moet nú wat gebeuren en de rechter is echt nodig om de overheid écht in beweging te brengen.”
Te weinig urgentie
De landsadvocaat erkende namens de staat dat de wet nog steeds wordt overtreden, maar vond dat de staat al genoeg doet en dat andere belangen soms zwaarder wegen dan de luchtkwaliteit. Anne Knol, campagneleider Verkeer bij Milieudefensie, was niet verrast door dit pleidooi vanuit de Staat. “Opnieuw bleek dat de staat de urgentie van dit probleem onvoldoende erkent. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid om voor gezonde lucht te zorgen nauwelijks serieus. Al jaren overtreedt de staat de Europese wet.”
Eisen
Milieudefensie en de mede-eisers eisten dat de rechter bepaalt dat Nederland in ieder geval voldoet aan de Europese wet voor de luchtkwaliteit. Die normen zijn erg slap en om de gezondheid écht te beschermen is veel meer nodig. Daarom eist Milieudefensie ook dat Nederland stopt met het schaden van onze gezondheid en dat de overheid de strengere advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat gebruiken als normen voor de luchtkwaliteit.
Uitspraak 7 mei
De uitspraak van het hoger beroep volgt dinsdag 7 mei. Het Hof kan dan beslissen dat Nederland direct aan de slag moet om de luchtkwaliteit te verbeteren. En om in ieder geval zo snel mogelijk te voldoen aan de Europese normen, of nog meer, te voldoen aan de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie. Anne Knol “Er zijn genoeg mogelijkheden om de luchtvervuiling aan te pakken: 130 km terugdraaien, verschoning van het wagenpark, veel meer inzetten op duurzaam vervoer zoals openbaar vervoer en fietsen, aanpak van de intensieve veehouderij, houtrook, industrie, scheepvaart, enzovoorts. Het ministerie kan altijd bij ons aankloppen voor goede ideeën!”