Op maandag 7 oktober start Extinction Rebellion NL een dagenlange rebellie ‘Rebel Without Borders – Opstand voor het Leven’ in het hart van Amsterdam. De rebellie vindt plaats op de Museumbrug voor het Rijksmuseum. Duizenden rebellen uit alle lagen van de bevolking zullen samenkomen en op een vreedzame en creatieve manier actie voeren. Het wordt een kleurrijke blokkade met dagelijkse activiteiten als lezingen, performances en muziekoptredens.
Alle mensen die zich bij Extinction Rebellion aansluiten willen dat de overheid helder en eerlijk communiceert over de ernst van de klimaatcrisis. Daarmee willen zij de overheid aanzetten tot het nemen van adequate maatregelen om de klimaatcrisis te beteugelen. De actie is deel van een wereldwijde rebellie die plaats vindt in meer dan 50 landen, met gelijktijdige disrupties in o.a. Londen, New York, Parijs en Berlijn.
De klimaat- en ecologische crisis is hier en nu. Het tekort aan water, krachtiger orkanen, woestijnvorming, onderlopende eilanden en steeds meer klimaatvluchtelingen; de crisis is wereldwijd merkbaar. Overheden doen niet genoeg om de klimaatcrisis aan te pakken. De uitstoot van broeikasgassen blijft gewoon stijgen met alle gevolgen van dien. Daarom voert Extinction Rebellion vanaf 7 oktober actie.
‘Veel mensen die meedoen met Rebel Without Borders zijn bereid om hun vrijheid op te offeren voor een beter klimaatbeleid’, zegt woordvoerder Elle van Zeeland. Extinction Rebellion wil dat overheden de urgentie van de klimaatnoodtoestand erkennen en onder de aandacht brengen, zodat alle Nederlanders beseffen dat we echt veel meer van de overheid mogen verwachten. Het is immers de plicht van de overheid om de burger te beschermen.
Nederland is extra kwetsbaar om drie redenen:
Veel mensen rouwen om het verlies van de natuur op de hele aarde en het leven op onze planeet. Leven waar ook wij deel van uitmaken. Wij worden daar echt verdrietig en opstandig van. Veel mensen die nu meedoen met Extinction Rebellion moeten daar om huilen als ze terugdenken aan hun herinneringen hoe het was, toen ze met hun vader en moeder ontdekten hoe mooi de rest van de wereld eruitziet en wat er verloren gaat. Iedereen die je op straat vraagt of ze nou in Nederland zijn geboren of in andere landen herkent dit. Jonge mensen uit onze beweging, die in de hele wereld zijn opgegroeid, weten niet anders dan dat de warmste jaren ooit in het afgelopen decennium waren. Elke Nederlander die de afgelopen decennia op vakantie is geweest buiten ons kleine landje weet hoe erg het in korte tijd in alle landen veranderd is. Dit is een reden voor mensen van over de hele wereld om zich aan te sluiten bij de sociaal-politieke burgerbeweging Extinction Rebellion.
Zeespiegelstijging. Ons land ligt grotendeels onder de zeespiegel. Er zijn grenzen aan wat mogelijk is om de zee met dijkverhogingen tegen te houden. Voorpublicaties uit het IPCC rapport ‘Oceans’ (publicatie op 25 september), laten zien dat Nederland zich serieus zorgen moet maken over het voortbestaan van het land. Aldus ook klimaatwetenschapper Peter Kuipers in het NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/07/11/de-houdbaarheid-van-nederland-is-eindig-a1609514
Het SR15 rapport van 2018 maakte al duidelijk dat Nederland zonder drastisch ingrijpen weinig kans maakt op droge voeten.
Voedselschaarste en mislukte oogsten door watertekorten en extreem weer. Tijdens de gortdroge zomer van 2018 hebben veel boeren gemerkt wat extreme droogte betekent voor hun gewassen. De voedselzekerheid is in veel landen al lang niet meer veilig. 2018 heeft aangetoond dat de situatie snel kan escaleren en makkelijk om kan slaan in sociale onrust. In Nederland worden al veel eerder watertekorten verwacht: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/11/de-maas-als-bron-van-drinkwater-kwetsbaarder-door-droogte-a3972921
De zesde massa-extinctie is een gevolg van menselijk handelen. ‘Wij moeten als mensen opkomen voor de natuur, want wij zijn de natuur’, zegt Josje Leijdekkers.’ De economie kan je niet opeten, en in een ingestort ecosysteem valt niet te leven. Neem de week vanaf 7 oktober vrij en doe mee met de Rebellie voor je Leven.’
Daishin zegt
Dus met ze allen maandag 7 okt carpoolend naar Amsterdam in de elektrische wagen.
“Veel mensen die nu meedoen met Extinction Rebellion moeten daar om huilen als ze terugdenken aan hun herinneringen hoe het was, toen ze met hun vader en moeder ontdekten hoe mooi de rest van de wereld eruitziet en wat er verloren gaat. Iedereen die je op straat vraagt of ze nou in Nederland zijn geboren of in andere landen herkent dit. Jonge mensen uit onze beweging, die in de hele wereld zijn opgegroeid, weten niet anders dan dat de warmste jaren ooit in het afgelopen decennium waren. Elke Nederlander die de afgelopen decennia op vakantie is geweest buiten ons kleine landje weet hoe erg het in korte tijd in alle landen veranderd is.”
En ik moest bijna huilen toen ik dit stukje las.
Iedereen die je op straat tegenkomt herkent dat. ?????
Op vakantie was waar?? Naar Brazilië, Groenland, de Noordpool? Heel milieu-onvriendelijk om daar naar toe te vliegen.