Autoriteiten in het noordwesten van de Chinese provincie Qinghai zijn bezig met het slopen van tientallen restaurants, winkels en pensions die door Tibetanen voor toeristen in de buurt van het schilderachtige Qinghai-meer zijn opgezet. De Tibetaanse zakenlieden worden door de maatregel financieel hard getroffen, zo meldt Radio Free Asia op basis van bronnen.

De sloop begon begin juli en volgde op soortgelijke campagnes die de afgelopen jaren in de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) zijn uitgevoerd, zogenoemd in naam van de bescherming van het milieu rond het meer. De waarschijnlijk echte oorzaak is gelegen in de concurrentie die de lokale Tibetanen Chinese middenstanders aandoen. Tijdens het zomerseizoen trekken veel toeristen naar het gebied.

Niet alleen winkels en pensions worden gesloopt, ook woningen dreigen onder de slopershamer terecht te komen. De bouw van de Tibetaanse onderkomens was gefinancierd met bankleningen en met leningen van verwanten en vrienden, meldt RFA. In sommige gevallen, zo geloofden de Tibetaanse nomaden die onbekend zijn met de Chinese wetgeving, dat de autoriteiten de bouw als steun in de ontwikkeling van het gebied zouden goedkeuren. Nu eisen ze dat eerst toestemming wordt gevraagd.

Tibetanen die in China wonen klagen vaak over politieke, economische en religieuze discriminatie en schendingen van de mensenrechten. In de door Tibetanen bevolkte gebieden zijn sporadische demonstraties tegen de heerschappij van Peking, sinds de wijdverbreide protesten in de regio.

Bron RFA.

 

 

Categorieën: Natuur, Mensenrechten, Politiek, Geluk
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu