Een verbod op veetransporten naar landen buiten de EU, beperking van de transportduur tot 8 uur en directe actie om de files aan landsgrenzen op te lossen en te voorkomen. Dat zijn de maatregelen waartoe 39 dierenbeschermingsorganisaties, waaronder Compassion in World Farming (CIWF), de Europese Commissie per brief oproepen.

Ook Landbouwminister Schouten ontving een brandbrief om zich op EU niveau voor de maatregelen in te zetten. De afgelopen weken stonden er onder andere in Polen en Bulgarije kilometerslange files vanwege aangescherpte grenscontroles in verband met de coronacrisis. Dieren in veewagens stonden urenlang vast en sommige dieren stierven van uitputting.

Het is in deze situatie onmogelijk om aan de welzijnsregels, zoals verschaffen van voldoende rustpauzes en water, te voldoen. Toch blijven veetransporten toegestaan. Onverantwoord voor de dieren én de mensen, concluderen de organisaties. Want chauffeurs die de grens overgaan hoeven niet in quarantaine, waardoor ze zichzelf en anderen in gevaar kunnen brengen.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Terwijl iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven, gaan de verre veetransporten gewoon door. Het is onverantwoord voor de dieren én de mensen om deze transporten door te laten gaan. Het transport van levende dieren voorziet niet in een eerste levensbehoefte, dus laten we er zo snel mogelijk mee stoppen.”

De brief is door 39 organisaties, waaronder in Nederland naast CIWF ook Eyes on Animals en de Dierenbescherming, ondertekend. In Nederland nam de NVWA vorige week maatregelen en nam tijdelijk geen vergunningaanvragen voor veetransporten naar Polen in behandeling.2 De situatie blijft desondanks bij veel Europese landsgrenzen zeer zorgelijk en Europees ingrijpen is vereist.

Compassion in World Farming is een internationale dierenbeschermingsorganisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de veehouderij. Zij streeft wereldwijd naar een diervriendelijkere, duurzame en gezonde veehouderij. Voor dieren, mensen en aarde.

Bron Compassion in World Farming.

Categorieën: Dierenwelzijn, Gezondheid, Geluk
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Oproep 39 dierenbeschermingsorganisaties: ‘Stop verre veetransporten nú vanwege corona’

 1. Ruud van Bokhoven schreef:

  Voor mij weer een extra boost om geen vlees te eten.
  Namasté 🙏

 2. bolletje schreef:

  Ja, de bio-industrie is eigenlijk de veroorzaker van veel grote problemen. Ook dit probleem. Klimaat verwoesting, pandemieën, migratie stromen (door klimaat problematiek) etc, etc.

  Weetje wat het punt is. Ik ga niet liegen dat ik niet graag vlees eet. Het is gewoon dubbel. Já, we eten graag vlees en het is goed voor je en já het eten van vlees is het grootste probleem van deze tijd.
  Daarom eet ik gewoon heel weinig vlees. Maar dan komen we bij de vraag, is ethisch consumentisme de weg? Ook dat is natuurlijk heel gelimiteerd. Een heel liberaal idee. Gedraag je lief, dan komt alles goed. Een naïef idee.
  Deze bio-industrieën worden sterk ondersteund/gesubsidieerd door de overheid bijvoorbeeld.Zogenaamd leven we in een vrije markt, maar de overheid ondersteunt bepaalde sectoren (dus leven we niet in een vrije markt, want die steun corrumpeert het mechanisme van marktwerking).

  Als vlees op een normale manier geproduceerd werd, was het tien keer zo duur en zaten we nu niet in de problemen. Dan was het net zoiets als dure champagne ofzo. En dan zou het alsnog verkopen en zou het alsnog een markt zijn.