Als je vervolgens protesteert, zullen de Chinezen je arresteren. Dit is wat er gebeurde met Kelsang, een 42-jarige man uit Dêngqên County.
China lijkt opnieuw represailles te hebben genomen tegen een Tibetaanse dissident. Eerst werd zijn huis elektriciteit en water ontzegd. Nu is hij gevangen genomen, zoals zijn familie eerder deze maand aan mensenrechtenorganisaties meldde.
Kelsang, een 42-jarige Tibetaan uit Serdak Township, Dêngqên County, Chamdo Prefecture, Tibet Autonomous Region, heeft te maken gehad met langdurige pesterijen van de Chinese autoriteiten. Al meer dan negen jaar worden basisvoorzieningen zoals elektriciteit en water aan zijn familie ontzegd, wat gevolgen heeft voor hun dagelijks leven.
Kelsang is geïdentificeerd als dissident omdat hij heeft deelgenomen aan de protesten in 2008 en de dood van zijn grootvader tijdens het verzet tegen het Chinese leger in de jaren 1950. Het is hem nooit vergeven. In 2016 werd het huis van Kelsang uitgesloten van een lokaal infrastructuurproject voor essentiële diensten. De kinderen van Kelsang konden ’s avonds niet studeren omdat ze geen elektriciteit hadden, dus gingen ze niet naar school. Het isolement van de familie nam toe in 2024 toen ze werden verwijderd uit een armoedebestrijdingsprogramma.
Tussen 2016 en begin 2025 heeft Kelsang minstens vijf keer een beroep gedaan op de lokale autoriteiten. In maart 2025 benadrukte zijn laatste oproep de voortdurende ontberingen: “Zelfs het hebben van elektriciteit in een heel gewoon huis is als een droom voor me geworden… Het is al negen jaar geleden.”
Op 20 maart 2025 deelde Kelsang een video op sociale media over hun strijd, wat veel aandacht trok. Vier dagen later werd hij vastgehouden door de politie op beschuldiging van het “verstoren van de sociale orde”, wat vaak gebruikt wordt voor politieke onderdrukking.
Na zijn vrijlating escaleerden de pesterijen. Op 10 april 2025 werden hij en zijn familie voortdurend in de gaten gehouden en mochten inwoners hem niet meer bezoeken. Kelsang werd herhaaldelijk naar het politiebureau geroepen, waar hij werd geslagen en onder druk werd gezet om te bekennen dat zijn berichten verzonnen waren, wat hij ontkende. De autoriteiten verwijderden al zijn sociale media en verboden zijn familie om over hun situatie te praten. Zijn kinderen werden gediscrimineerd toen ze terugkeerden naar school.
Op 18 april 2025 werd Kelsang opnieuw vastgehouden en op 22 en 24 april werd hem familiebezoek geweigerd. Ambtenaren bedreigden zijn familie en dwongen hen valse bekentenissen te ondertekenen. De familie uitte haar bezorgdheid over de verslechterende gezondheid van Kelsang en noemde zijn hoge bloeddruk en de geheimzinnigheid rond zijn welzijn. Ze benadrukten dat hij alleen maar gelijke behandeling zocht en niets onwettigs deed.
Deze situatie is exemplarisch voor de bredere trend van het criminaliseren van afwijkende meningen in Tibet, waarbij de Chinese autoriteiten gebruik maken van intimidatie en pesterijen. De gedwongen bekentenissen, dienstweigering en andere strafmaatregelen weerspiegelen de ervaringen van veel Tibetanen die opkomen voor culturele en religieuze rechten.
Geef een reactie