• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Maatschappij » Geluk » B’eter – Meer dan alleen een ‘groenige’ smaak

B’eter – Meer dan alleen een ‘groenige’ smaak

6 mei 2023 door gastauteur

Toen mijn moeder (Jana) mij vroeg om in haar afwezigheid door vakantie een stukje te schrijven over duurzaam eten, wist ik al vrij snel dat ik iets wilde delen over bosvoedsel. Het is begin mei. Terwijl de katjes van de wilg en de bloeiende daslook alweer over hun piek zijn, kleuren de teruggekeerde boerenzwaluw en de vers-groene jonge blaadjes van loofboom en lariks overal het landschap. Sinds het begin van dit kleurrijke seizoen houd ik mij voltijds bezig met voedselbossen: hoe ze functioneren, welke plantensoorten er een plekje in verdienen en vooral ook wat de potentie ervan is. Een aantal weken terug werden ze in deze rubriek al kort genoemd. Het zijn ecosystemen die een natuurlijk bos nabootsen, met planten die de wortels in de grond houden en door elkaar groeien in meerdere lagen, en die zijn geselecteerd om zoveel mogelijk voedingswaarde voor de mens op te leveren. Vele pagina’s kunnen besteed worden aan het grote aantal voordelen van deze systemen met betrekking tot bodemkwaliteit en biodiversiteit, koolstofopslag en klimaatrobuustheid, ten opzichte van gangbare landbouw. Desondanks zullen veel lezers zich vooral afvragen: ‘wat kan ik er mee?’

Het zal je niet verbazen dat de vruchten van de honingbes, de schijnaugurk en de dwergkwee heerlijke smaken kunnen opleveren, maar de kans dat je deze ook tot jouw beschikking hebt is niet zo groot. Om geïnspireerd te raken in eigen keuken is de voedselbosbeweging mijns inziens toch een waardevolle bron. Veel voedselbosbouwers zijn bezig om bijna jaarrond gewassen te kunnen oogsten uit het systeem, waardoor er in het voorseizoen, als de meeste vruchten nog lang niet rijp zijn, geplukt wordt van minder voor de hand liggende soorten. Wildplukken gebeurt dan niet alleen van de zelf uitgekozen soorten, maar juist ook van de spontaan opgekomen soorten die vanzelf zijn komen aanwaaien. De boodschap: elk bos is een voedselbos!

Bij veel bladeren uit de natuur, denk aan paardenbloem, zevenblad, kleefkruid, jonge berk of beuk, hoor ik vaak dat mensen het wel leuk vinden dat deze eetbaar zijn, maar dat de smaak vooral ‘groenig’ is en het mondgevoel vezelig. Ondanks de rijkheid aan nutriënten van deze soorten, kan ik mij wel in deze reacties vinden. Een typische uitzondering is jong lindeblad, met haar zachte structuur, prettige bite en frisse, lichte notensmaak vormt deze een goede basis voor salades.

Terug naar mei 2023, waarin ik ontdekte dat de bossen vol hangen met de lichtgroene blaadjes van deze inheemse soort, te herkennen aan het handnervige bijna ronde blad dat spits toeloopt tot het einde. Ook parken, lanen en landgoederen staan er vol mee, dus een lindeboom is in Nederland nooit ver weg. Aangeraden is wel om ze boven ‘hondenhoogte’ te plukken op openbare plekken en om ze in ieder geval even te wassen als de boom zich langs een drukke weg bevindt. In mijn wandeling van afgelopen zaterdag vond ik paardenbloemen voor de vinaigrette en pinksterbloemen voor erbij. Deze laatste heeft blaadjes die qua smaak doen denken aan mosterd en marsepein, terwijl de steeltjes (die wel even kleingesneden moeten worden om de vezels te breken) heerlijk scherp en fris zijn. Verder kwam ik nog wat sparren- en brandnetel-topjes tegen, gevolgd door daslookblad en wat kruiden in de tuin. Thuis aangekomen heb ik een paar bladeren van een krop paksoi afgescheurd.

Salade van linde

Een grote bak lindeblaadjes
Het blad van 1 krop paksoi, grofgesneden
Een klein bakje brandneteltopjes
Een hand vol pinksterbloemen
Een paar sparrentopjes, fijngesneden
Een hand vol paardenbloemen (zonder steel)
Een paar blaadjes daslook of bieslook, grofgesneden
Een handje vol kruiden uit de tuin, fijner gesneden (voorbeeld munt en oregano)

Voor de vinaigrette:

Olijfolie, azijn, zout, peper en de bloemblaadjes van de paardenbloemen erdoorheen gemengd.

Binnen lagen ook nog een blik limabonen, twee paprika’s en een zakje aardappelen. Om de maaltijd compleet te maken, zijn de paprika’s gevuld met de geplette bonen, daslook, tuinkruiden en een scheutje olijfolie om ze vervolgens buiten te roosteren in een gietijzeren pan op het vuur dat inmiddels was aangemaakt. Tegelijkertijd werden de aardappelen omringt met sparrentopjes in aluminiumfolie op de hete kolen gegaard. Nadat de paprika’s gaar waren, konden de aardappelen worden geplet en in dezelfde gietijzeren pan met wat olijfolie of boter nog even flink worden gebakken totdat de knapperigheid naar voren kwam. Grof zout en peper erover en het avondmaal was klaar.

Wat kan de lente toch heerlijk zijn!

Afbeelding 1: De salade van linde. Het lekkerste is om de dressing zo laat mogelijk pas eraan toe te voegen, zodat de bladeren knapperig blijven. Om het extra karakter en smaak te geven zijn hier nog een paar blokjes kaas toegevoegd, maar dit kan ook met een geroosterd nootje of blokjes groente in zuur die je over hebt van de winter.

Afbeelding 2: De complete maaltijd, met behalve de salade van linde ook de gevulde paprika’s en aardappelen met een klontje boter en salieblaadjes. Verder linksboven de sparrentopjes om later in de azijn te leggen voor een toekomstig project.

Tekst en recept Simon Verboom.

 

Categorie: Geluk, Gezondheid, Milieu, Natuur, Voedsel Tags: gangbare landbouw, lente, salade van de linde, Simon Verboom, voedselbossen, wildplukken

Lees ook:

  1. Dalfsen – ‘The Living Village’
  2. Varkens in Nood – luchtkwaliteit in veel varkensstallen ziekmakend
  3. Kan ik de wereld veranderen? – een 4-delige documentaire serie
  4. Wereld Natuur Fonds geeft wereldwijde SOS af voor natuur

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

gastauteur

diverse schrijvers 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.