Een groep wetgevers van 15 parlementen wereldwijd heeft hun respectieve regeringen opgeroepen om commerciële activiteiten met bedrijven die de Chinese regering technologieën leveren om biometrische surveillance uit te voeren in de Oeigoerse regio, Tibet en elders in China, te onderzoeken en op te schorten.
De leden van de Interparlementaire Alliantie voor China (IPAC), uiten hun diepe bezorgdheid over het gebruik van massale DNA-verzameling door de regering van de Volksrepubliek China om haar toezicht op minderheden, met name in de Tibetaanse en Oeigoerse regio’s, te versterken,’ aldus twee dozijn parlementsleden in een gezamenlijke brief.
Tot de ondertekenaars van de brief, die deel uitmaakt van de Interparlementaire Alliantie voor China, behoren Anna Fotyga, lid van het Europees Parlement, de Australische senator Claire Chandler, het Canadese parlementslid Arif Virani, de Ierse senator Michael McDowell, het Nieuw-Zeelandse parlementslid Simon O’Connor en het Britse parlementslid Lord James Bethell.
Uit rapporten van Human Rights Watch en andere groepen blijkt dat de Chinese autoriteiten sinds juni 2016 een massaal DNA-verzamelingsprogramma hebben uitgevoerd in de Tibetaanse autonome regio, waarbij tot een derde van de totale bevolking van Tibet werd bereikt – waaronder veel kinderen.
Volgens het IPAC is uit onderzoek gebleken dat van ten minste één Amerikaans bedrijf, Thermo Fisher, bekend is dat het DNA-profielsets levert aan de politie in de Tibetaanse Autonome Regio.
In een verklaring zegt de IPAC dat de massale DNA-verzamelingscampagne in Tibet en Xinjiang een grove inbreuk vormt op het recht op privacy en de mensenrechten en een vorm van sociale controle is tegen het Tibetaanse volk, dat reeds aan intensieve staatscontrole en repressie is onderworpen. De wetgevers eisen dat hun regeringen de zaak verder onderzoeken en de commerciële activiteiten met de BGI-groep en Thermo Fisher opschorten.