In het rauwe ‘Depressie, de dwangmatige denkziekte‘ maakt journalist en schrijver François de Waal als ‘ervaringsdeskundige’ de lezer deelgenoot van de wereld achter zijn depressie. Niet alleen van de pijnlijke weg die er al kronkelend naartoe voert. Maar ook van de wanhopige zoektocht naar oplossingen en inspiratiebronnen die het leed kunnen duiden of verzachten.
François neemt de lezer in korte verhalen mee in zijn kritische pogingen te begrijpen wat de mogelijke oorzaken van een depressie zijn en romantiseert de goede bedoelingen van de meelijdende omgeving niet. Hij gebruikt en verwijst veel naar inspiratiebronnen, wetenswaardigheden, wetenschappelijke kennis van medicatie, blogs, YouTube-filmpjes en online informatie. Het boek is dan ook een inspiratiebron voor hen die zelf met een depressie worstelen of er een achter de rug hebben.
‘Depressie, de dwangmatige denkziekte‘ is op ongezouten en pijnlijk eerlijke wijze troostend voor lezers die zelf worstelen met een depressie of er alles aan doen om er niet door te worden verzwolgen. Het boek probeert de verwarring minder groot te maken door te verhelderen en demystificeren, en wil dus tegelijk bemoedigend en hoopvol zijn.
François de Waal is schrijvend journalist (voor onder meer De Volkskrant en NRC) en werkte als tv-maker en jurist bij Slachtofferhulp. De afgelopen jaren werkte hij als ervaringsdeskundige bij De Depressie Vereniging. Daarnaast schreef hij blogs voor onder meer Psychosenet. Van François verscheen eerder onder meer ‘Vijftig manieren hoe ik mijn leven verpestte’ en ‘Spiritualiteit is een cadeau’. Sinds 5 jaar verdeelt hij zijn tijd tussen Zeeuws-Vlaanderen en Parijs.
Het boek verschijnt op maandag 10 oktober 2022, de Landelijke Dag van de Psychische Gezondheid.