De politieke partij Denk wil experimenteren met basisinkomen. Dat is nieuw, want in 2017 stond daar niets over in hun programma.
De sociaaldemocraten van de PvdA hebben – net als vier jaar geleden – in hun programma staan dat gemeenten met basisinkomen kunnen experimenteren.
De PvdD had dat vier jaar geleden ook, maar zij willen nu onderzoek plus een grootschalig experiment! Ook het van de PvdD afgescheiden kamerlid Femke Merel van Kooten staat voor deze lijn via de nieuwe partij Splinter.
GroenLinks bepleitte een grootschalig experiment de vorige keer en bracht dat ook in bij de kabinetsformatie. Het compromis met Rutte en Buma was dat gemeenten vrij mochten experimenteren met basisinkomen. De komende vier jaar wil GroenLinks een nieuwe inkomensafhankelijke belastingtoeslag. Dit idee wordt gevolgd door invoering van het basisinkomen in de tweede kabinetsperiode.
Ook D66 was voor lokale experimenten, maar zij wil de komende kabinetsperiode invoering van een negatieve inkomstenbelasting. De ChristenUnie bepleit net als D66 een vergaande herziening door het afschaffen van alle toeslagen en invoering een negatieve inkomstenbelasting.
Lees verder: https://basisinkomen.nl/cu-d66-denk-groenlinks-pvdd-pvda-en-splinter-nemen-stappen-op-weg-naar-basisinkomen/
De politieke lobby van de vereniging Basisinkomen heeft succes gehad. Maar niet bij alle partijen. Het CDA bepleit de terugkeer van de basisbeurs (basisinkomen voor studenten), maar keert zich expliciet tegen basisinkomen met het zinnetje ’gratis geld bestaat niet’. De VVD had bijna – net als D66 negatieve inkomstenbelasting – opgeschreven, maar de partijleiding vond dat ze met een verhoging van het minimumloon met 5 % al links genoeg waren geworden.
Nieuwkomers ook voor basisinkomen
Bij de verkiezingen van 17 maart zijn er een aantal niet gevestigde partijen die meedoen. Een aantal heeft het basisinkomen in het programma staan, zoals Volt Nederland, de Piratenpartij, de Groenen, Code Oranje, NIDA, Splinter, Vrij en Sociaal Nederland, LP Libertaire Partij.
Een overzicht is te vinden via https://basisinkomen.net/obi/basisinkomen-bij-de-tweedekamerverkiezingen-2021/
Een uitzending van Café Weltschmerz. Met Hilde Latour. Een duidelijke uitleg van het basisinkomen.
Vanwege de coronaperikelen is de termijn om voldoende handtekeningen op te halen voor het Europees Burgerinitiatief (ECI) is met 3 maanden verlengd tot 25 december 2021!
Inmiddels staat de teller voor Nederland op bijna 5000 handtekeningen en met nog 10 maanden te gaan moet het doel van de vereniging van 42.000 handtekeningen ruimschoots kunnen worden gehaald.
De vereniging roept alle klanten van de voedselbanken en de slachtoffers van de toeslagenfraude op om hun handtekening te zetten onder het Europees Burgerinitiatief. Ga direct naar de tekenpagina: https://sign.eci-ubi.eu