Nu de overheid streeft naar een dierwaardige veehouderij, mogen de vissen niet vergeten worden en moeten ook de aquacultuur en de visserij dierwaardig worden. Met die boodschap presenteerden Compassion in World Farming Nederland (CIWF), Dierenbescherming, Dierencoalitie, Sea First en Vissenbescherming gisteren een nieuw rapport aan Tweede Kamerleden.
Hierin adviseren de organisaties op basis van de zes principes voor een dierwaardige veehouderij van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) het vissenwelzijn te verbeteren. Er zijn momenteel vrijwel geen regels om het welzijn van vissen te beschermen en de welzijnsproblemen in de aquacultuur en visserij zijn ernstig.
Annemarie Brijder, campagneleider vissenwelzijn CIWF Nederland: ‘Vissen worden nog altijd onderworpen aan verschrikkelijke praktijken, die zelfs ondenkbaar zijn in de veehouderij. Denk aan het zonder verdoving bij vol bewustzijn opensnijden van de dieren. De politiek toont steeds meer interesse in vissenwelzijn, maar we zijn nog mijlenver verwijderd van een dierwaardige visserij en aquacultuur. Daarom roepen we de politici op nu daadwerkelijk in actie te komen om de vissen te helpen. Ons rapport wijst daarbij de weg.’
Vissenleed
Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 3,5 miljard vissen gevangen en 15 miljoen vissen gehouden in kwekerijen. Dieren worden veelal zonder verdoving geslacht door hen bij vol bewustzijn open te snijden of te laten stikken op ijs. Vangstmethodes leiden vaak tot letsel en ziekte- en sterftecijfers in kwekerijen kunnen zeer hoog zijn. De Raad van Dierenaangelegenheden (RDA) concludeerde dan ook al eerder dat er meer aandacht moet komen voor vissenwelzijn[1]. En ook veruit de meeste Nederlanders vinden dat vissen betere bescherming verdienen en zijn bereid meer te betalen voor vissen die een beter leven hebben gehad, blijkt uit recent onderzoek uitgevoerd in negen EU-landen, waaronder Nederland.[2] Momenteel zijn er echter geen visproducten in de supermarkt beschikbaar, waarbij het welzijn goed geborgd is.
Principes van dierwaardigheid
De organisaties roepen politici en beleidsmakers op de principes van de RDA voor dierwaardigheid toe te passen op de behandeling van vissen en andere waterdieren. De principes zijn erop gericht dat een dier een positieve emotionele toestand bereikt. Hiervoor moet allereerst de intrinsieke waarde van een dier beschermd worden: in de aquacultuur betekent dit onder andere dat er een einde moet komen aan schadelijke doorfokmethodes, zoals bij forellen. Tevens dienen de dieren, zowel in de aquacultuur als in de visserij, op een zo pijnloos mogelijke wijze onder verdoving geslacht te worden.
Goede voeding, goede gezondheid en een goede leefomgeving in de kweek zijn bovendien van groot belang, en alle ruimte voor dieren om hun natuurlijke gedrag te uiten. In de huidige kwekerijen zitten dieren veelal op onnatuurlijk hoge dichtheden bij elkaar, is er vrijwel geen ruimte voor natuurlijk gedrag en is het risico op ziekte en sterfte hoog. Het rapport sluit af met aanbevelingen voor de overheid, de sector, de retail en de wetenschap om vissenwelzijn te verbeteren.
Geef een reactie